Gullfuglen

Inngår i produksjon "Askeladden og de tre prinsesser i Berget det blå" (2008), Oslo Nye Trikkestallen.

Gullfuglen var en av figurene i produksjonen Askeladden og de tre prinsesser i Berget det blå, dramatisert av Jesper Halle etter eventyret med samme tittel av Asbjørnsen og Moe. Scenografien var ved Hans Petter Harboe, figurdesign og realisering av teaterfigurer ved Sigrid Kristoffersen. Line Rosvoll hadde ansvar for regi. Produksjonen hadde premiere 2. april 2008 på Trikkestallen på Torshov. 

Informasjon

(Objekt ID 102604)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2. apr. 2008
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Gullfuglen ble spilt av Suzanne Paalgard.

Vi viser til de andre figurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er Askeladden, De tre prinsesser og Trollet. 

Kilder: Oslo Nye Teater.

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 14.7. 2020. 

Materialtyper

Gullfuglens ytre 'fjærdrakt' var tekstiler i mange varianter av gull og brokade. Den øvre del av fuglekroppen var dekket av ett og samme gullstoff, den nedre delen hadde et tynt gult stoff kantet med gullbånd. Vingene var sydd av lange tunger og remser av gull- og brokadestoffer. Hodet til Gullfuglen var sannsynligvis støpt på en form av leire. Overflaten ble bearbeidet og malt med en bronselignende farge.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Hodet til Gullfigulen var festet på en lang stang  som resten av fuglekroppen var bygget på. Den hadde et kraftig nebb og et stort vingespenn. Stangen var også figurspillerens styringsins- og spilleinstrument. Hvilke bevegelser som Gullfuglen kunne gjøre med nebbet og vingene er det vanskelig å si. Det fremkommer ikke av fotoet. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (4)
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Sigrid Kristoffersen (person) – Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Askeladden og de tre prinsesser i Berget det blå (produksjon) – Stangfigur