Skjønnheten - Belinda

Inngår i produksjon "Skjønnheten og dyret" (1987), Oslo Nye Teater

Belinda (Skjønnheten) var en av hovedkarakterene i produksjonen Skjønnheten og dyret av forfatter Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Dramatisering for figurteater var ved Tone Ringen, scenografi, dukkedesign og realisering av figurene ved Tatjana Zaitzow og regi ved Karel Hlavaty. Produksjonen hadde premiere 4. september 1987 på Oslo Nye Dukketeatret. 

Informasjon

(Objekt ID 102437)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 4. sep. 1987
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 65-70 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Kjersti Germeten spilte Skjønnheten og teksten ble tolket av Tone Ringen og spilt inn i sin helhet på lydbånd. Spillet med figuren var synkronisert med teksten på lydbåndet.

Vi viser til de andre figurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Dyret / Prinsen, Andrea og Karolina. 

Kilder

Oslo Nye Teater.

Giver:

Oslo Nye Teater.

Transportert 6.7. 2020. 

Materialtyper

Hodet til Belinda ble skåret ut i isopor, deretter forsterket med bomullsgas og lim, sparklet, pusset flere ganger og malt hvitt. Hun hadde store og uttrykksfull øyne, brynene og nesen var svakt markert, men ikke munnen. 

Håret var rustrødt, det var stort, langt og luftig. Materialet ser ut vil å være angoragarn som ble gredd, tuppert og /eller fliset så hårmanken kunne ruve. Figuren hadde en en høy og smal hals som var formet sammenhengende med skulder- og brystparti.

Kjolen til Belinda var lilla og den hadde høyt liv med en hvit pelskrage i halslinningen. Kjoren var trolig laget av silkestoff og den hadde mønster i hvitt nederst langs kjolekanten. Feste for armene var skjult under det lange håret som rakk henne til livet. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen var en klassisk stangfigur; stang / rundstokk  i hode som var forlenget til figurens brystparti.  Stangen var figurspillerens styrings- og spillegrep. En stang av pianotråd var festet i hver av figurens hender for å kunne spille med armene og hendene. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (3)
Tatjana Zaitzow (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Skjønnheten og dyret (produksjon) – Stangfigur