Askeladden

Inngår i produksjon "Askeladden og de tre prinsesser i Berget det blå" (2008), Oslo Nye Trikkestallen.

Askeladden var en av hovedfigurene i produksjonen Askeladden og de tre prinsesser i Berget det blå, dramatisert av Jesper Halle etter eventyret med samme tittel av Asbjørnsen og Moe. Scenografien var ved Hans Petter Harboe, figurdesign og realisering av teaterfigurer ved Sigrid Kristoffersen. Line Rosvoll hadde ansvar for regi. Produksjonen hadde premiere 2. april 2008 på Trikkesatllen (Torshov). 

Informasjon

(Objekt ID 102436)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2. apr. 2008
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 70 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Askeladden ble spilt av Espen Alknes.

Vi viser til de andre figurene som er registrert under denne prodduksjonen. Disse er De tre prinsesser, Gullfigulen og Trollet.

Kilder: Oslo Nye Teater.

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 14.7. 2020.

Materialtyper

Hode til Askeladden ble sannsynligvis skåret ut i isopor, forsterket med bomullsgas og trelim og malt. Han hadde store, åpne og uttrykksfulle øyne, av glassperler. Håret var lyst og stritt og kan være laget av karret ull. Kostymet besto av en lys, lang jakken med antydninger av sotflekker. Den var lukket med to store knapper og neders var den asymmetrisk. Det var jakken til en fattiggutt eller -mann.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Askeladden var en klassisk stangfigur med en rundstokk festet i hodet med forlengelse til figurens brystparti. Hodet kunne sannsynligvis dreie til begge sider. I hver av figurens hånd var det festet en stang / pianotraåd for å kunne spille med armer og hender. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (4)
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Sigrid Kristoffersen (person) – Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Askeladden og de tre prinsesser i Berget det blå (produksjon) – Stangfigur