Ofelia

Inngår i produksjon "Ofelias skyggeteater" (1990), Oslo Nye Teater

Ofelia var hovedkarakteren i produksjonen Ofelias skyggeteater basert på en dramatisering for figurteater av Morten Jostad og Anne-Lise Ruud etter boken til Michael Endre med samme tittel. Stykket ble ytterligere bearbedet av Ragnhild Wang og Kjersti Germeten. Scenografien var ved Ingemar Höglund  og Hans Petter Harboe, teaterfigurer ved Ingemar Höglund og Lisbeth Narud. Skyggefigurene var ved Christian Egemar. Ragnhild Wang hadde ansvar for regien. Produksjonen hadde urpremiere 5. oktober 1990 på Oslo Nye Dukketeatret. 

Informasjon

(Objekt ID 102231)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 5. okt. 1990
Kategori Figurspiller og figur, Skyggefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 70 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

"Ofelias skyggeteater er historien om den blide, gamle suffløse som plutselig en dag står uten arbeid. Tiden har forandret seg, publikum har søkt til annen underholdning og teatret, som hun har tjent trofst i mange år, trenger henne ikke lenger. Helt alene og redd står hun tilbake uten holdepunkter i livet. Hva nå?

Ofelia møter snart andre ensomme, forlatte skikkelser, skygger - som andre mennesker har kastet fra seg og ikke vil vite noe av. Og Ofelia har hjerterom selv om det er smått med husrom".

Slik skriver regissøren R. Wang om hovedpersonen Ofelia i programmet. Denne rollen ble spilt av  Anne Stay.

Under denne produksjonen er et foto registrert med regissør Ragnhild Wang sammen med to skyggefigurer. 

Kilder: Oslo Nye Teater. Program til forestillingen.

Giver: Oslo Nye Teater. Anne Stray.

Overført 29.6. 2020.  

Materialtyper

Det er to foto som kan si oss litt om skyggeteater i denne produksjonen. Det ene er av Ofelia, hovedpersonene, som har en stor og diffus skygge i bakgrunnen. Den er sannsynligvis laget av stiv papp eller et stivt plastmateriale. 

På det ande fotoet får vi mer informasjon. Vi ser to figurer hvor figuren til venstre har tydelige stenger festet til hendene. Det er flere forskjellige materialer som begge figurene er laget av; grunnformen ble sannsynligvis laget av stiv, transparent plast og deretter malt og dekorert. Figurene har flere lag med lette og mer eller mindre gjennomsiktige stoffer som lyset bryter igjennom. Noen tekstiler er også tette og tilsammen skaper alle materialene forskjellige lyseffekter. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjon og valg av materialer spiller sammen. Begge figurene har hatt en stang i hodet for å kunne holde dem og spille med dem. En av figuren har førerstang i hver av figurens hender. Selve spillegrepet er enkelt, men i skyggeteater er det samspillet mellom lerret, skyggefigur og lyskilden som skaper de visuelle bildene i den episke eller dramatiske fortellingen.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Annen info

"Forestillingens forfatter karakteriseres av mange som en av vår tids største eventyrdiktere. Bøkene hans  er oversatt til 20 språk. (...) I Norge er han mest kjent for "Momo og kampen om tiden" ('73) og "Den uendelige historien" ('79)." Utdrag fra programmet til produksjonen. 

I programmet står det følgende under tittelen: En verden av skygger.

"Tenk om det virkelig fantes skygger som gikk løse omkring! Flokker av skygger som flakket rundt i verden, på vegger og veier, gardiner og gater? Hvem er de egentlig? Tenk så rart det hadde vært, - og kanskje litt skummelt. Og kanskje de skyggene egentlig helst ville være hos noen hele tiden i stedet for å flakke omkring?

Sånn er det i den boken som Michael Ende har skrevet som heter Ofelias skyggeteater. Og det syntes vi var så spennende at vi ville lage teater av det, enda så vanskelig det var. Dessuten syntes vi det var sånn en nydelig bok, - om den gamle damen som tok vare på skygger som ikke hadde noen å høre til, og som lærte dem å lage teater."

Tilknyttet
Ingemar Høglund (person) – Scenograf, Figurmaker
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Lisbeth Narud (person) – Figurmaker
Christian Egemar (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Ofelias skyggeteater (produksjon) – Figurspiller og figur