Samson

Inngår i produksjon "Samson og Roberto" (2003), Oslo Nye Teater

Hunden Samson var en teaterfigur i produksjonen Samson og Roberto basert på en dramatisering av Axel Hellstenius etter Ingvar Ambjørnsens bok Arven etter onkel Rin-Tin-Tel. Scenografi, design og teaterfigurer var ved Lisbeth Narud og Thea Stabell var regissør. Urpremieren fant sted den 30. august 2003 på Trikkestallen på Torshov.  

Informasjon

(Objekt ID 101106)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 30. aug. 2003
Kategori Figurspiller og figur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 185 cm høy.
Lisens

Riksteatret.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Samson ble spilt av Per Skjølsvik.

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrer under denne produksjonen. Disse er: Roberto, von Struts og Oteren Olli.

Kilder: Oslo Nye Teater. Teaterprogrammet til produksjonen. 

Giver: Oslo Nye Teater

Transportert 8.6. 2020.

Materialtyper

Grunnkostymet til figurspilleren var sort overdel og brune bukser.

Hundehodet var støpt på en form av leire og ansiktet ble sannsynligvis trukket med hanskeskinn og 'dandert' med pjuskete hår og -pels med skjegg på snuten og ruskete hår på hodet. Figurene hadde tydelige og markerte øyne med sorte pupiller på hvit bakgrunn.

Samson hadde en hundelabb med klør som var dekket av pels på oversiden. Labben var stor og uttrykksfull.  

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til Samson var, i likhet med Robesrto, et støpt hode med et stort munnparti eller kjeft som kunne åpnes og lukkes. Tanngarden var hullete. Den ene hånden til figurspilleren spilte med hundehodet ved hjelp av et håndtak inne i hodet til figuren, mens den andre hånden spilte med labben.      

Hodet og labben var hundens visuelle uttrykk som var bygget på  figurspillerens fysiske. Det var et samspill mellom teaterfiguren og skuespillers stiliserte og ekspressive kroppsuttrykk. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og informasjon fra figurspiller. 

Annen info

"Samson som er en engstelig hund bor sammen med Roberto i en nedslitt hybel i byen. Roberto er en smart og sulten katt. Det er slutt på maten, de har ingen venner - bare hverandre. Samson arver plutselig et gammelt pensjonat etter en ukjent onkel, og Roberto klarer å overbevise ham om at dette kan løse problemene deres! Pensjonat Fjordgløtt ligger vakkert til ved sjøen, men har ikke vært i drift på mangeår. Det er bare et falleferdig vrak som venter på dem. Heldigvis er det hjelp å få fra den supereffektive reparatøren Olli, som er en oter med stort tempo i alt hun gjør. På null komma svisj får hun skikk på pensjonatet, og det er klart for å ta imot gjester. Og de kommer, både hyggelige og mindre hyggelige..."  

Utdrag fra handlingen og presentasjon av de to hovedkarakterene i programmet til produksjonen. 

Tilknyttet (3)
Lisbeth Narud (person) – Designer, Scenograf, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Samson & Roberto (produksjon) – Figurspiller og figur