Roberto

Inngår i produksjon "Samson og Roberto" (2003), Oslo Nye Teater

Roberto var en kattefigur i produksjonen Samson og Roberto basert på en dramatisering av Axel Hellstenius etter Ingvar Ambjørnsens bok Arven etter onkel Rin-Tin-Tel. Scenografi, design og teaterfigurer var ved Lisbeth Narud og Thea Stabell var regissør. Urpremieren fant sted den 30. august 2003 på Trikkestallen på Torshov.  

Informasjon

(Objekt ID 101063)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 30. aug. 2003
Kategori Figurspiller og figur
Emneord Barn
Størrelse ca. 170 cm høy.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Roberto ble spilt av Knut Wiulsrød

Vi viser til de andre figurene som er registrert under denne produksjonen og de er: Samson, von Struts og oteren Olli.

Kilder: Oslo Nye Teater. Programmet til produksjonen. 

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 8.6. 2020. 

Materialtyper

Grunnkostymet til figurspilleren var en sort overdel og beige / gule lange bukser.

Kattehodet til Roberto ble støpt på en form av leire og ansiktet ble delvis malt og delvis dekket og 'dekorert' med skinn og pelsverk som f. eks. de røde bustete øyenbrynene og værhårene som gav figuren karakter. Annet rufsete pelsverk var festet rundt ørene og bakholdet. De store øynene med svarte pupiller på hvit bakgrunn gav katten et tydelig blikk. 

Kattearmen til Roberto var delvis dekket med biter av skinn, mens den store poten hadde rødt pelsverk på oversiden. De lange, skarpe og hvite klørne var særdeles iøyenfallende og ekspressive. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til Robesrto var et støpt hode som figurspilleren spilte med høyre hånd og en venstre arm med en katteklo. Disse to elementene utgjorde kattens visuelle uttrykk sammen med figurspillerens fysiske kropp. Katten Roberto var et samspill mellom to elementer av en teaterfigur og skuespillerens stiliserte og ekspressive kroppsuttrykk. 

Deler av en kappe var tredd over figurspillerens høyre skulder og arm for å skjule armen som spilte med hodet til Roberto. Denne konstruksjonen, som var bygget på figurspillerens kropp, hadde et kraftfullt fysisk uttrykk.

Katten Roberto er her kategorisert som figurspiller og figur hvor begge var  synlig og interagerer sammen under spillet.  

Informasjon om figuren er gitt av figurspiller. 

Annen info

"Samson som er en engstelig hund bor sammen med Roberto i en nedslitt hybel i byen. Roberto er en smart og sulten katt. Det er slutt på maten, de har ingen venner - bare hverandre. Samson arvesr plutselig et gammelt pensjonat etter en ukjent onkel, og roberto klarer å overbevise ham om at dette kan løse problemene deres! Pensjonat Fjordgløttligger vakkert til ved sjøen, men har ikke vært i drift på mange år. Det er baare en falleferdig vrak som venter på dem.Heldigvis er det hjelp å få fra den supereffektive reparatøren Olli, som er en oter med stort tempoi alt hun gjør. På null komma svisj får hun skikk på pensjonatet, og det er klart for å ta imot gjester. Og de kommer, både hyggelige og mindre hyggelige... " 

Slik blir utdrag av handlingen og de to hovedpersonene presentert i programmet til produksjonen. 

Tilknyttet (3)
Lisbeth Narud (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Samson & Roberto (produksjon) – Figurspiller og figur