Kjempen

Inngår i produksjon "Det var en gang en kjempe" (1989), Oslo Nye Teater

Det var en gang en kjempe var en produksjon basert på en novelle av Oscar Wilde. Bearbeidelsen av novellen ble gjort av Ragnhild Wang og Ole Bruun Rasmussen, scenografien var ved Lisbeth Narud og regien ved Ole Bruun-Rasmussen. Produksjonen hadde Norgespremiere 31. januar 1989 på Oslo Nye Dukketeatret. 

Informasjon

(Objekt ID 101029)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 31. jan. 1989
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Ca. 150 cm høy.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

"Handlingen i Oscar Wildes lille fortelling om den egenmektige kjempen utspiller seg i en vakker og frodig hage. Her har noen barn funnet sitt drømmested og fryder seg over naturens undre. Men kjempen misliker barnas lek og stenger dem ute av hagen. Med det samme stanser alt liv i hagen opp og et uvær bryter løs. Lenge sitter kjempen ensom og regjerer i sitt rike. Inntil en dag, da skjer det noe som får kjempen til å åpne sine øye." Ånd i hanske, no. 2, 1989:10.

Det var en gang en kjempe var en soloforestilling hvor Ragnhild Wang spilte alle rollene. På et av fotoene ser vi Wang sammen med to små figurbarn. De har et enkelt spillegrep i hodet og ellers laget av myke tekstiler. 

Kilder: Oslo Nye Teater.

Wang, Ragnhild og Vibeke Helgesen (2000): Den magiske hånd - dukkespill og figurteater gjennom tidene, pax 2000. 

Ånd i hanske, "Program utdanningssymposiet og festival i Fredrikstad 8.-12. november", Nr. 2, 1989. 

Giver: Oslo Nye Teater

Transportert 8.6. 2020.

Materialtyper

Kjempen var laget av en stort stykke ekstil som kunne formes på mange måter. Av foto ser vi at det er markert et hode med ansikt ved hjelp av en  strikk eller snor som ble trukket igjennom en løpestreng. Stoffet som Kjempen ble laget av kan være velour, men det kan også være en annen tekstil. Egenskapene ved stoffet var at det kunne formes slik at det gav volum. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Det må ha vært en enkel føringstang i hodet på Kjempen som figurspilleren kunne holde i for å spille med den. Det er også tenkelig at figuren hadde en en type stativ for å kunne holde seg oppreist uten  figurspillerens hjelp, sannsynligvis en kombinasjon av disse to mulighetene. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

"Tiden var inne til å søke tilbake til det lille formatet, til en enkel fortalt historie. (...) Scenen var ikke større enn at den kunne favnes, og det meste foregikk i og omkring et lite tre. Et trettitalls barn kom tett på, vel plassert på tepper foran. Dukkene var bare 10-15 cm store, spillet var åpent og så å si ethvert teknisk grep var unngått. Det lille formatet skapte en stemningsfull og nær forestilling som også de små klarte å følge med på."  

Wang,Ragnhild og Vibeke Helgesen: Den magiske hånd - dukkespill og figurteater gjennom tidene, pax (2000:309-310).

Tilknyttet
Lisbeth Narud (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Det var en gang en kjempe (produksjon) – Andre figurer