Nurket

Inngår i produksjon "Hvem skal trøste Knøttet?" (1998) Oslo Nye Dukketeater

Nurket var en av teaterfigurene i Oslo Nye Teaters produksjon Hvem skal trøste Knøttet?. Dramatiseringen var ved Anne-Karen Hytten etter Tove Janssons bok med samme tittel, basert på oversettelsen til André Bjerke. Per Horn var scenograf og Kari Noreger hadde ansvar for figurene etter Tove Janssons illustrasjoner. Regissøren var Anne-Karen Hytten. Urpremieren var 3. oktober 1998 på Oslo Nye Dukketeatret. 

En ny produksjon av Hvem skal trøste Knøttet? hadde premiere 2. september 2023 med Bård Bjørknes som regissør. Dramatiseringen var ved Marianne Sævig og Ilene Sørbøe. Christine Lohre var scenograf og Kari Noreger var dukkemaker, som i oppsetningen i 1998.

Informasjon

(Objekt ID 100533)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 3. okt. 1998
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 30 cm. høy.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I programmet skriver regissøren følgende: "Vi som har arbeidet med forestillingen om Knøttet, tenker at historien også handler om hvor veldig viktig det er å vite at noen har bruk for en - og at det er en flott historie å fortelle! Og vi synes vi er heldige som har fått lov til å arbeide med Tove Janssons vidunderlige verden."

Nurket ble spilt av Marianne Edvardsen.

Sceneweb viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. De er Filifjonk, Knøttet og Hemulen. 

KILDER:

Helgesen, Anne M. (2003): Animasjonen. Figurteatrets velsignelse og forbannelse. Norsk Figurteterhistorie, UiO.

Oslo Nye Teater. Program for forestillingen

Giver: Oslo Nye Teater. Knut Wiulsrød. 

Transportert 06.06.2020.

Materialtyper

Hodet til Nurket ble skåret ut i isopor, forsterket med bomullsgas og lim og trukket med tynt hanskeskinn. Skinnet ble så farget med tørrpastell og markeringene ble gjort med sprittusj. Den praktfulle orange hårmanken ble sannsynligvis laget av pelsverk. Hanskefiguren hadde en underdrakt tilpasset figurspillerens hånd og løsere overdrakt. Tekstilene var av myk bomull av hensyn til håndens bevegelighet. Nurket hadde fem fingre, vanligvis har figurene fire. 

Konstruksjon/teknikk

Nurket ble konstruert som en hanskefigur med håndstilling tilpasset figurspillerens hånd og spillemåte. Den vanligste fingerstillingen for en hanskefigur er pekefinger i hodet, lang-, ring- og lillefinger som figurens høyre hånd og tommelfinger som venstre hånd. Spill med hanskefigurer er teater i miniatyr som krever et meget presist fingerspill for å kunne kommunisere med publikum.

Annen info

Anne Helgesen skriver følgende: "I 1999 fikk Oslo Nye Dukketeatret igjen en kunstnerisk leder som ble hentet utenfor ensemblet og som ikke hadde arbeidet med figurteater tidligere, instruktøren Anne-Karen Hytten. Hytten ønsket å gi ensemblet nye impulser samtidig som hun ønsket å ta lærdom av ensemblets figurteatererfaring. (...) Under Hyttens ledelse kom vedtak om å flytte Dukketeatret fra lokalene på Bymuseet på Frogner, som med årene var blitt for trange og uhensiktsmessige, til en tidligere trikkestall i bydelen Torshov. Bygget åpnet 18. februar 2003." (2003: 374-375).

Tilknyttet (4)
Per Horn (person) – Scenograf
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Hvem skal trøste Knøttet? (produksjon) – Hanskefigur