Knøttet

Inngår i produksjon "Hvem skal trøste Knøttet?" (1998) Oslo Nye Dukketeater

Knøttet var en av teaterfigurene i Oslo Nye Teaters produksjon Hvem skal trøste Knøttet?. Dramatiseringen var ved Anne-Karen Hytten etter Tove Janssons bok med samme tittel, basert på André Bjerkes oversettelse. Per Horn var scenograf og Kari Noreger hadde ansvar for figurene etter Tove Janssons illustrasjoner. Regissør var Anne-Karen Hytten. Urpremieren var 3. oktober 1998 på Oslo Nye Dukketeatret. 

Informasjon

(Objekt ID 100531)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 3. okt. 1998
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 30 cm høy.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Det fortelles i programmet at forfatteren Tove Jansson en gang fikk et brev fra en gutt som bare undertegnet seg som Knøttet. "Du kjenner meg ikke", skrev han, og fortalte at det var så mange han beundret og gjerne ville treffe. Men hva skulle han gjøre når han alltid følte seg så utenfor og var redd for allting? Da laget Tove billedboken hvordan et Knøtt kan bli trøstet."

Knøttet ble spilt av Knut Wiulsrød.

Sceneweb viser til de andre teaterfigurene som er registrert i denne databasen og de er: Hemulen, Nurket og Filifjonk. 

Kilder: Oslo Nye Teater. Program fra forestillingen.

Giver: Oslo Nye Teater. Knut Wiulsrød.

Transportert 28.05.2020. 

Materialtyper

Hodet til Knøttet ble skåret ut i isopor, forsterket med bomullsgas og lim og trukket med tynt hanskeskinn. Ansiktet ble så farget med tørrpastell og markeringer gjort med sprittusj. Det bruen håret til Knøttet var av pelsverk. Hanskefiguren har en underdrakt tilpasset figurspillerens hånd og mer formet og løsere overdrakt. Tekstilene er bomull og de er myke av hensyn til håndens bevegelighet og uttrykk. Figuren har fem fingre, vanligvis har de fire.  

Konstruksjon/teknikk

Knøttet ble konstruert som en hanskefigur med håndstilling tilpasset figurspillerens spilleteknikk. Den vanligste fingerstillingen for en hanskefigur er pekefinger i hodet, lang-, ring- og lillefinger som figurens høyre hånd og tommelfinger som venstre hånd. Spill med hanskefigurer er teater i miniatyr og presisjon i spill er helt vesentlig for å kunne kommunisere med publikum. 

Tilknyttet (4)
Per Horn (person) – Scenograf
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Hvem skal trøste Knøttet? (produksjon) – Hanskefigur