Hemulen

Inngår i produksjon "Hvem skal trøste Knøttet?" (1998) Oslo Nye Dukketeater

Hemulen var en av teaterfigurene i Oslo Nye Teaters produksjon Hvem skal trøste Knøttet?. Dramatiseringen var ved Anne-Karen Hytten etter Tove Janssons bok med samme tittel, basert på André Bjerkes oversettelse. Per Horn var scenograf, Kari Noreger hadde ansvar for figurene etter Tove Janssons illustrasjoner. Regissør var Anne-Karen Hytten. Urpremieren var 3. oktober 1998 på Oslo Nye Dukketeatret.

Informasjon

(Objekt ID 100469)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 3. okt. 1998
Kategori Maske
Emneord Barn
Størrelse Ca. 180-185 cm. høy.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I programmet skriver regissøren følgende: "Det kunne jo være trøsterikt om det i barndommens bøker var noen som var enda mer skremt enn en selv. Og når et Knøtt greier seg i boken, er det som om en selv har ordnet opp det hele. Den handler om at akkurat når man er redd, kan man bli aldeles forferdelig modig. Og at man må trøste hverandre iblant".

Sceneweb viser til de andre figurene som er registrert fra denne produksjonen i databasen. Disse er Nurket, Knøttet og Filifjonk.

Hemulen ble spilt av Hans Rønningen.

KILDER:

Oslo Nye Teater. Program for forestillingen.  

Giver: Oslo Nye Teater. Knut Wiulsrød

Transportert 27.05.2020. 

Materialtyper

Hemulen var lagd i form av en hodemaske. Det vil si at hodet til figurspilleren er inne i masken. Masken kan være støpt på en form av leire eller den kan være skåret ut i skumgummi. På overflaten ble masken trukket med en tekstil av et stoff som var loddent. Kostymet til Hemulen var en rød lang kappe. 

Konstruksjon/teknikk

Det var masken som formet Hemulen. Den krevde stiliserte bevegelser koordinert med kroppens fysisk uttrykk. En figurspiller med maske over hodet vil som regel måtte bevege seg litt varsomt av hensyn til redusert sikt. Ulemper som varme inne i masken vil også være en utfordring.

Tilknyttet (4)
Per Horn (person) – Scenograf
Kari Nordeger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Hvem skal trøste Knøttet? (produksjon) – Maske