Snekker Andersen

Inngår i produksjon "Jul med Prøysen og Snekker Andersen" (1991), Oslo Nye Teater

Snekker Andersen var hovedkarakteren i Oslo Nye Teaters produksjon Jul med Prøysen og Snekker Andersen, basert på Alf Prøysens julefortelling Snekker Andersen og Julenissen. Dramatiseringen var ved Stein Kiran. Christian Egemar var den opprinnelige scenografen, Kari Noreger var figurmaker og regien ved Stein Kiran. Produksjonen ble første gang oppført 1. desember 1991 på Oslo Nye Dukketeatret.

Informasjon

(Objekt ID 100356)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1. des. 1991
Kategori Figurspiller og figur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 180 cm. i høyde.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Jul med Prøysen og Snekker Andersen har blitt en klassiker på Oslo Nye Dukketeatret. Den er spilt nær årlig, senest julen 2019. Det vil neppe være siste gang. Etter Christian Egemars bortgang overtok Per Horn ansvaret for scenografien og videreutviklet den. 

Stein Kiran ble ansatt som figurspilller ved Oslo Nye Dukketeatret i 1984, samtidig med Per Skjølsvik. Kiran overtok det kunstneriske ansvaret for Dukketeatret i 1994.

Rollen som Snekker Andersen ble først spilt av Per Skjølsvik. Han har spil rollen siiden starten i 1991.   

Sceneweb viser til de andre figurene som er registrert under denne produksjonen. Dette er Nissebarn, Nissemor og Musemor med unger.

KILDER:

Oslo Nye Teater. ON - Teatermagasin for Oslo Nye Teater 2014

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 27.05.2020.

Materialtyper

Snekker Andersen var spilt av en skuespiller i denne produksjonen. Han spilte rollen i samspill med figurer. På bildet er han sammen med Nissemor og tre av nisseungene. Snekker Andersen hadde på seg en buserull av det tradisjonelle slaget, blåstripete med linning i halsen. Under denne kategoriene figur-/skuespiller og figur er det vanligvis figurspilleren selv som  spiller/animerer figuren. Det skjer ikke her.

Konstruksjon/teknikk

Det er ingen ting å tilføye til konstruksjon, da det handler om konstymet til Snekker Andersen (som på bildet sitter sammen med nissemor og nisseungene). 

Annen info

"Allerede i slutten av oktober er de i gang med det årlige "snekker-ritualet". Først er det rigging av dekorasjonen. Scenegulvet heves - for her skal dukkespillerne stå under gulvet -, snødekte trær plasseres ut og festes, og skap, kiste og møbler finner sin plass. Rikvisitter og dukker pakkes frem for å sette i stand for en ny sesong." Sitat fra ON! - Oslo Nye Teater, Teatermagasin, 2014.

Tilknyttet (5)
Christian Egemar (person) – Scenograf
Per Horn (person) – Scenograf
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson, Opphavsperson
Jul med Prøysen og Snekker Andersen (produksjon) – Figurspiller og figur