Nissemor

Inngår i produksjon "Jul med Prøysen og Snekker Andersen" (1991), Oslo Nye Teater

Nissemor var en av figurene i Oslo Nye Teaters produksjon Jul med Prøysen og Snekker Andersen, basert på Alf Prøysens julefortelling Snekker Andersen og Julenissen. Dramatiseringen var ved Stein Kiran. Christian Egemar var den opprinnelige scenografen, Kari Noreger var figurmaker og regien var ved Stein Kiran. Produksjonen ble første gang oppført 1. desember 1991 på Oslo Nye Dukketeatret.

Informasjon

(Objekt ID 100179)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1. des. 1991
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 35 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Jul med Prøysen og Snekker Andersen har blitt en klassiker på Oslo Nye Dukketeatret, der den har vært spilt nær årlig, senest julen 2019. Det vil neppe være siste gang. Etter Christian Egemars bortgang overtok Per Horn ansvaret for scenografien og videreutviklet den. 

Stein Kiran ble ansatt som figurspilller ved Oslo Nye Dukketeatret i 1984, samtidig med Per Skjølsvik. Kiran overtok det kunstneriske ansvaret i 1994.

Anne-Lise Ruud spilte Nissemor. Hun er avbildet sammen med det minste barnet sitt. 

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er Nissebarn, Musemor med unger og Snekker Andersen. 

KILDER:

Oslo Nye Teater

Helgesen, Anne M. (2003): Animasjonen - Figurteatrets velsignelse og forbannelse. Norsk figurteaterhistorie, Dr. Art.-avhandling i teatervitenskap, UiO, 2003. 

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 27.05.2020.

Materialtyper

Nissemors hode ble skåret ut i isopor og forsterket med bomullsgas og lim. Deretter ble det trukket med tynt hanskeskinn. Nissemor hadde rød nisselue og lange fletter. Kjolen hadde rynker i livet og ble sydd av bomullsstoff. Armene hang løst og fulgte kroppens bevegelser.

Konstruksjon/teknikk

I hodet til figuren var det festet en rundstokk med en forlengelse som figurspilleren kunne holde i, det eneste føringsgrep for denne figuren. Det var ingen føringsstenger i armene, de hang løst. Denne form for stangfigur var (og er) en enkel variant. Figuren hadde føtter til å bevege ved hjelp av små  'lommer' under fotsålene som passet til figurspillerens fingre.  

Annen info

I et intervju uttalte Stein Kiran følgende: "Som ny kunstnerisk leder på dukketeatret ser jeg ingen grunn til å forandre vesentlig på vårt valg av repertoar. En blanding av gammelt og nytt vil være riktig etter min mening. Som et statlig/kommunalt støttet teater, bør vi tenke på hva publikum vil ha og ikke bare på hva vi kunne ønske oss. Selvfølgelig skal vi også tenke nytt og spille ny dramatikk og være nyskapende, noe jeg synes vi har klart de siste årene." (A. M. Helgesen, 2003: 374). 

Tilknyttet (5)
Christian Egemar (person) – Scenograf
Per Horn (person) – Scenograf
Kari Nordeger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Jul med Prøysen og Snekker Andersen (produksjon) – Stangfigur