Nissebarn

Inngår i produksjon "Jul med Prøysen og Snekker Andersen" (1991), Oslo Nye Teater

Nissebarn var figurer i Oslo Nye Teaters produksjon Jul med Prøysen og Snekker Andersen, basert på Alf Prøysens julefortelling Snekker Andersen og Julenissen. Dramatiseringen var ved Stein Kiran. Christian Egemar var den opprinnelige scenografen, Kari Noreger var figurmaker og regien var ved Stein Kiran. Produksjonen ble første gang oppført 1. desember 1991 på Oslo Nye Dukketeatret.  

Informasjon

(Objekt ID 100177)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1. des. 1991
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse ca. 35 cm høye.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Jul med Prøysen og Snekker Andersen har blitt en klassiker på Oslo Nye Dukketeatret. Den har vært spilt nær årlig, senest julen 2019. Det blir neppe den siste. Etter Christian Egemars bortgang overtok Per Horn ansvaret for scenografien og videreutviklet den. 

Stein Kiran ble ansatt som figurspilller ved Oslo Nye Dukketeatret i 1984, samtidig med Per Skjølsvik. Han overtok det kunstneriske ansvaret for Dukketeatret i 1994.

Sceneweb viser til andre figurene som er registrert under denne produksjonen. De er Nissemor, Musemor med unger og Snekker Andersen. 

Kilder: Oslo Nye Teater.

Helgesen, Anne M. (2003): Animasjonen - Figurteatrets velsignelse og forbannelse. Norsk figurteaterhistorie, Dr. Art.-avvhandling i teatervitenskap, UiO, 2003. 

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 27.05.2020. 

Materialtyper

Hodene til nissebarna ble laget i isopor og forsterket med bomullsgas og lim. Derette ble ansiktene malt. Klærne var av bomullsstoff. Figurene hadde føtter med små lommer under fotsålene, hvor figurspillerne kunne bruke fingrene for å spille med dem.  

Konstruksjon/teknikk

Nissebarna hadde en enkel konstruksjon og den var lik for alle figurene. En rundstokk i hodet med forlengelse for figurspilleren til å holde i. Det er figurspillerens håndledd som gir bevegelse til figurene. Armene henger løst og følger figurens bevegelser. Nissebarna har små føtter som har lommer under fot/skosålene for å kunne bevege dem. Nissen i midten har en stang i kroppen som kan løfte ham så høyt at han kan stå/gå på stylter. 

Annen info

I et intervju uttalte Stein Kiran følgende: "Som ny kunstnerisk leder på dukketeatret ser jeg ingen grunn til å forandre vesentlig på vårt valg av repertoar.  En blanding av gammelt og nytt vil være riktig etter min mening. Som et statlig/kommunalt støttet teater, bør vi tenke på hva publikum vil ha og ikke bare på hva vi kunne ønske oss. Selvfølgelig skal vi også tenke nytt og spille ny dramatikk og være nyskapende, noe jeg synes vi har klart de siste årene." (A. M. Helgesen 2003: 374). 

Tilknyttet (5)
Christian Egemar (person) – Scenograf
Per Horn (person) – Scenograf
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Jul med Prøysen og Snekker Andersen (produksjon) – Stangfigur