Johannes

Inngår i produksjon "Følgesvennen" (1986), Oslo Nye Teater

Johannes var hovedkarakteren i produksjonen Følgesvennen basert på en dramatisering for barn av Terje Eriksen etter eventyret med samme tittel av Peter Christian Asbjørnsen. Scenografi og figurdesign var ved Nina Martins, produksjon av teaterfigurer ved Kari Noreger og regi ved Terje Mærli.  Følgesvennen hadde premiere på Oslo Nye Dukketeatret den 14. 02. 1986.  

Informasjon

(Objekt ID 100009)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 14. feb. 1986
Kategori Stangfigur
Emneord Barn, Eventyrfigur
Størrelse ca. 45 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Wang og Helgesen skriver følgende: "Etter den realistiske orienteringen i 1970-årene, kom en renessanse for myter og eventyr. (...) Hlavaty la opp til en ny og sterkere tolkning av figurene. Prinsessens lidenskapelige elskovsbehov ble utvedtydig fremstilt i et fossefall av rød chiffong.  Omgangen hun hadde med trollet, slik Mærli instruerte det, viste på ingen måte noe frøkenbesøk. Scenisk hadde Hlavaty bygget spillet på et skråplan som for alvor ga scenen en etterlengtet romfølelse." (2000:307).

Johannes ble spilt av Stein Kiran.

Kilder: Oslo Nye Teater. Wang, Ragnhild og Vibeke Helgesen: den magiske hånd - dukke og figurspill gjennom tidene, pax, Oslo 2000.

Giver: Oslo Nye teater.

Transportert 19.05. 2020. 

Materialtyper

Hodet ble laget av isopor, forsterket med bomullsgas og lim og derette malt. Hodet var lite med markerte ansiktstrekk. De lange armene var skjult under den vide silkekappen. De var festet til figurens skulderparti.  Figurens hender var laget av isopor, forsterket og malt. De var forholdsvis store i forhold til figuren forøvrig.

Figuren til høyre for Johannes er Følgesvennen. Han ble laget av samme type materiale som Johannes. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Johannes var en klassisk stangfigur med stenger / pianotråd festet til hver av figurens hender. Stengene var figurspillerens spillerredskap.

Hodet var festet til en rundstokk som figurspilleren holdt i for å kunne spille med den. En hånd på rundstokken og en hånd på førerstengene er spillegrepet til figurspilleren. 

 Følgesvennen, til høyre for Johannes, har samme konstrusjon som Johannes. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Annen info

Det ene fotoet er plakaten til produksjonen med Følgesvennen til høyre og Johannes til venstre. Det andre fotoet er Johannes liggende under et tre. Det tredje fotoet er av figurspillerne med figurer; fra venste Prinsessen spilt av Kjersti Germeten, Terje Mærli regissør, Stein Kiran med Johannes og Anne-Lise Ruud med Følgesvennen. Foran til venstre Per Skjølsvik med Trollet og Knut Wiulsrød med ukjent figur.

Tilknyttet (4)
Nina Martins Hlavaty (person) – Designer, Scenograf
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Følgesvennen (produksjon) – Stangfigur