Kristiania Norske Theater

Også kjent somMøllergadens Theater
HovedfokusTeater
Etablert1870 (avviklet 1872)

Om Kristiania Norske Theater

Kristiania Norske Teater  (1870-1872), også kalt Møllergadens Theater, ble etablert i Møllergaten 1 i Oslo 1870. Bjørnstjerne Bjørnson var kunstnerisk leder og tok med seg  skuespillere fra Christiania Theater.

Etableringen av teatret hadde, som med det forrige Kristiania Norske Theater, bakgrunn i striden omkring det norske kontra det danske ved Christiania Theater. Etter at de norskfødte og nasjonalt orienterte Bjørnstjerne Bjørnsson og Olaf Skavlan hadde vært sjefer der i perioden 1863-1869, var det på nytt ansatt en dansk sjef, Michael Brun. Det førde til at en gruppe fra Christiania Theater brøt ut og etablerte Kristiania Norske Theater/Møllergadens Theater i teaterhuset i Møllergata. Det galdt blant annet Laura og Sigvard Gundersen, Sofie Parelius, Hjalmar Hammer og Jens Selmer. Bjørnstjerne Bjørnson ble ansatt som fast instruktør/teatersjef.

Da Michael Brun måtte slutte ved Christiania Theater i 1872, vendte skuespillerne i Møllergata tilbake til Christiania Theater. Det ble lettere også fordi Hartvig Lassen, en av støttespillerne for det første Kristiania Norske Theater, ble ansatt som «æsthetisk konsulent og censor» ved Christiania Theater.

Les mer

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)

  Egne produksjoner

  Tilknyttet

  Mer om Kristiania Norske Theater

  KILDER:

  Ystad, Vigdis. "Norsk og skandinavisk teater". i Henrik Ibsens skrifter, ibsen.uio.no, 05.05.2019
  https://www.ibsen.uio.no/SAKINNL_intro_theatre.xhtml

  Lokalhistoriewiki, lokalhistoriewiki.no, 05.11.2014, https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Kristiania_norske_Theater

  Store Norske Leksikon, snl.no, 05.11.2014,  https://snl.no/Christiania_Norske_Theater