ICON - International Contemporary Stage Programme

OrganisasjonstypeFestival
HovedfokusTeater
Etablert2011
NettstedNATIONALTHEATRET

Om ICON - International Contemporary Stage Programme

ICON er en internasjonalt samtidsteaterplattform, arrangert av Nationaltheatret annet hvert år.

ICON-programmet erstattet fra 2011 det som tidligere var Samtidsfestivalen. Programmet presenterer toneangivende kompanier innen internasjonal scenekunst.

Samtidsfestivalen ble etablert i 2001 og åpnet høstsesongen på teatret annet hvert år fram til og med 2009. Nationaltheatret ønsket fortsatt å invitere nyskapende teater til Oslo, men i stedet for å legge dem til to uker i starten av sesongen valgte de å spre forestillingene. 

Denne satsingen fikk navnet ICON, etter International CONtemporary Stage Programme, og startet i 2011.

Programserien er kuratert i samarbeid med Sven Åge Birkeland, kunstnerisk leder for BIT Teatergarasjen i Bergen. 

Les mer

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Tilknyttet

Mer om ICON - International Contemporary Stage Programme

På hjemmesiden til Nationaltheatret står blant annet dette om ICON:

"Nye og gamle ikoner
– Hvert tiår dukker det opp et navn som blir stående. Hver av forestillingene som presenteres under ICON-programmet er laget av folk som brøt gjennom i hvert sitt tiår. Elisabeth Lecompte og The Wooster Group slo gjennom på 70/80-tallet – dem får Nationaltheatrets publikum møte til høsten (2011, Scenewebs kommentar). Romeo Castellucci slo gjennom på 80/90-tallet, og Gisèle Viennes navn blir stående etter det første tiåret på 2000-tallet.

Sjangerblanding og likestilt dramaturgi
Kurator Sven Åge Birkeland ber oss legge vekk ideen om teatret som litteratur og åpne alle sanser.

- Dette blir en unik sjanse for Nationaltheatrets publikum til å oppdatere seg på hva som rører seg i det samtidsorienterte scenekunstfeltet, sier kurator for ICON-programmet Sven Åge Birkeland, til daglig kunstnerisk leder for BIT Teatergarasjen i Bergen. Med ICON-programmet vil publikum kunne oppdage en ny teaterverden av storslåtte visuelle opplevelser, teater-konserter og andre overraskende sjangre som kanskje er uvante. ICON skal introdusere historiske highlights, moderne teaterfornyere, toneangivende kompanier og regissører innenfor en teatertradisjon med røtter tilbake til billedkunstmiljøet og visuell kunst, snarere enn til antikkens amfiteater og den norske Ibsentradisjonen.

- Men forestillingene henvender seg ikke bare til teaterpublikummet, men et kunstinteressert publikum i bred forstand: Folk som er opptatt av billedkunst og musikk vil kunne ha stor glede av dette. Dette er teaterforestillinger der musikk og bilde er like viktig som tekst."

ICON arrangeres annet hvert år, og i årene imellom arrangerer Nationaltheatret Ibsenfestivalen.

I 2011 presenterte ICON This is How You Will Disappear av Gisèle Vienne, The Minister's Black Veil av Romeo Castellucci, og Tennessee Williams' Vieux Carré av legendariske The Wooster Group. I 2013 inkluderte programmet Miranda etter Shakespeares Stormen av Oskaras Koršunovas Teater, Lucia's Chapters of Coming Forth by Day av Nationaltheatret og Grusomhetens Teater i samarbeid med Mabou Mines, og Heracles Oder Die Hydra av Heiner Müller, med regi, koreografi og scenografi av Johannes Dahl.

Kilde:

Nationaltheatret, nationaltheatret.no, 26.02.2013, http://www.nationaltheatret.no/Nationaltheateret/Festival/ICON_International_Contemporary_Stage_Programme/