Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Forestillingsprogram for Det Norske Teatrets produksjon Mare (2019) pdf 19. jan. 2019 Last ned

Mare

Mare er et skuespill av Lisa Lie. Mare ble urfremført på Scene 2 på Det Norske Teatret 19. januar 2019. Les mer om urfremførelsen her.

Lie vant den nasjonale Ibsenprisen 2020 for sceneteksten Mare.

Juryen oppga følgende begrunnelse:

"Mare av Lisa Lie er et subtilt og intelligent referanseflettverk preget av musikalitet, originalitet og varme. Med utgangspunkt i Evripides' Medea spinner Lie frem et rikt dramatisk landskap i spennet mellom klassisk tragedie og moderne livsanskuelse. Den mytologiske og nærmest arkaiske forståelsen av Medea blir vrengt og gitt et samtidig og intelligent perspektiv. Det mytiske knyttes til vår egen tid gjennom eldgamle og nåtidige referanser, og blir en reise inn i et mytisk landskap der endestasjonen finnes i oss selv. Spennet mellom en postdramatisk struktur hvor scenografien fungerer som et drivende dramaturgisk element og monologer som bringer leseren tett på hovedpersonen, gjør dramaet nærværende. Som Medea sier:

Alt det vi gjer mot dei forsvarslause. Utan at vi klarer å sjå at det skjer. Under gatene våre. Inne i husa. Dei sakna barna. Dei som forsvinn. Dei som ikkje har nokon til å forsvare seg. Svikta av dei som påstår forsvare dei. Og der har du meg. Eg speglar deg. Mørket i deg."

KILDE:

Skien kommune, skien.kommune.no, 02.04.2020, https://www.skien.kommune.no/aktuelt/ibsenprisen-2020/?fbclid=IwAR0Bc93i7Rj4u3Dm_kYlTNQ1ACQUiyPIDump6XuZt8Bmdfw-8bjF-DVj2uQ

Informasjon

(Objekt ID 90327)
Objekttype Originalverk
Originaltittel Mare
Verktype Manus
Publiseringsdato 2019
Språk Norsk
Originalspråk Norsk
Kategorier Tragikomedie
Opphavspersoner (1)
Produksjoner (2)
Tittel Premiere
Mare (Det Norske Teatret) 2020
Mare (Det Norske Teatret) 2019