Folk og Røvere i Kardemomme By

Folk og Røvere i Kardemomme By (1955) er en norsk barnebok som er skrevet og illustrert av Thorbjørn EgnerFolk og Røvere i Kardemomme By hadde urpremiere i norsk teater 2. juledag 1956. Begivenheten fant sted på tre av landets største teatre samtidig; Nationaltheatret, Den Nationale Scene og Trøndelag Teater.

Boken om Kardemomme by ble svært populær allerede på 1950-tallet, med egne sanger, plateutgivelse og radioopplesninger, og betraktes nå som en klassiker, blant de viktigste norske barnebøkene. Den kommer fremdeles ut i nye opplag. Boka har også dannet grunnlag for teaterforestillinger.

Folk og røvere i Kardemomme by handler om den fredelige byen Kardemomme og de som bor der. Noen få skaper vanskeligheter; det er de tre røverne, Kasper, Jesper og Jonatan som lever utenfor byen og ofte går inn til byen for å stjele det de trenger. Til slutt blir røverne arresterert, men de blir godt behandlet i fengselet, og i siste kapittel blir de dagens helter når de slukker brannen i byens tårn.

De ytre miljøskildringene av Kardemomme by skal bygge på opplevelser Egner hadde på en stipendiereise fra 1949 til Italia, Sør-Frankrike, Alger og Marokko. Særlig skal gamlebyene (medinaene) i Fès og Marrakech i Marokko være viktige inspirasjonskilder.

Kilde:

Wikipedia, no.wikipedia.org, 30.11.2012, http://no.wikipedia.org/wiki/Folk_og_r%C3%B8vere_i_Kardemomme_by 

Informasjon

(Objekt ID 16759)
Objekttype Originalverk
Originaltittel Folk og Røvere i Kardemomme By
Verktype Litteratur
Publiseringsdato 1955
Språk Norsk
Originalspråk Norsk
Kategorier Barn, Eventyr, Komedie
Opphavspersoner (1)
Thorbjørn Egner – Forfatter