Den tvilrådige hyrde

Den tvilrådige hyrde («Den tvivlraadige Hyrde, eller den vovelige Prøve») er et syngespill i to akter fra 1758, med tekst av Niels Krog Bredal og musikk arrangert av Peter Kleen. [skrevet av Trond Olav Svendsen, for Foreningen Norges musikkdramatiske arv]

Les mer

Syngespillet Den tvilrådige hyrde har tekst av Niels Krog Bredal og musikk av blant andre Peter Kleen, muligens i arrangement fra andre kilder. Originaltittelen er «Den tvivlraadige Hyrde, eller Den vovelige Prøve», med undertittelen «Syngestykke i 2 Afdelinger, indrettet som Intermezzo».

Den tvilrådige hyrde har altså form av et intermezzo, et kort verk som er ment å inngå som en del av et helaftens program.

Den danske teaterhistorikeren Thomas Overskou skriver at stykket fikk en privat fremførelse hos Bredal i 1757. Den offentlige premieren kom imidlertid mandag 13. februar 1758 på Det Kongelige Teater. Dette var Bredals første premiere her, og markerte dermed starten på hans forbindelser til den danske nasjonalscenen. Han ble senere teatersjef en kort periode.

Komponisten som krediteres er vel identisk med den Peter Kleen (1732-1766) som var fullmektig hos generalkrigskommisæren for hertugdømmene og medutgiver av de såkalte Sorøske Samlinger (1765). Kildene nevner også bidrag fra en Hr. Haugsteen.

Den tvilrådige hyrde er en pastorale, et syngespill som foregår blant gjetere i grekernes idylliske Arkadia. Dette er epigondramatikk etter utenlandske forbilder. I likhet med Bredals øvrige stykker for Det Kongelige Teater tilhører syngespillet dermed en sjanger som snart ble ansett for utdatert og som ikke fikk noe videre liv inn på 1800-tallet.

Den tvilrådige hyrde var det første av tre Bredal-verker som ble satt opp i vårsesongen 1758 – det ble fulgt av syngespillene Eremitten og Den lykkelige verver. Deretter kom ytterligere tre syngespill den påfølgende sesongen. Bredal skrev syngespillene etter at han ble uteksaminert fra Københavns universitet. Han var blitt utnevnt til borgermester i Trondheim, men oppholdt seg stadig i København denne vinteren 1757-1758.

Den danske teaterhistorikeren Thomas Overskou skriver at publikum var gått lei av de italienske syngespillene, i den grad at Parterre drev med latterliggjøring under forestillingene. Dette åpnet for Bredals  inntreden: «Bredal, der imidlertid, især paa Grund af den Anseelse, han havde vundet ved sine Syngespil, var bleven utnævnt til Borgermester i Trondhjem, men endnu opholdt sig i Kjøbenhavn, for at fremme Udførelsen af sin Yndlingsidee, tilbød at ville 'forfærdige' danske Intermezzer, og uagtet man ikke ved Theatret havde Subjecter til deres Udførelse, gik man strax ind derpaa. Den 30te December blev det besluttet, at 'saa snart et af ham forfærdiget originalt dansk Syngestykke eller Intermezzo ble færdigt, skulde samme opføres saa længe det vilde nyde Publicums Bifald'.»

Overskou skriver videre at oppsetningen «medførte store Anstrengelser og betydelige Omkostninger. De syngende deri: Jmfrne. Grethe og Hedvig Glad, Musted og en ikke ved Theatret antat Mr. Haugsteen, tilligemed en Mr. Kleen, der var Arrangeur av Musiken samt ‘tracterede Clavecembalet’, fikk som Douceur, de to Første hver 30 Rdlr., de tre sidste hver 40 Rdlr., saa at alene denne Udgift beløb 254 Rdlr. Men denne smukke Piece var ogsaa Publikum til almindeligt Bifald og gav adskillige meget besøgte Forestillinger.»

OPPFØRELSENE:

Den tvilrådige hyrde fikk sin uroppførelse mandag 13. februar 1758, som tredje del av et program med to andre korte stykker. På rollelisten var blant annet sangerne Anna Margrethe Glad, Sophie Hedvig Glad (d. 1759) og Jens Musted (1730-1798).

Foruten premieren 13. februar ble Den tvilrådige hyrde gitt 15., 17., 20., 22. og 27. februar, og 1. og 2. mars og 10. april 1758, til sammen ni forestillinger. Overskou forteller at premieren ble gitt med prinsessene tilstede; her menes vel den 11 år gamle Sofia Magdalena, senere dronning av Sverige, og den 10 år gamle Vilhelmine Caroline, senere gift med landgreve Wilhelm 1 av Hessen-Kassel.

KILDER:

Gaasland, Rolf og Hans Erik Aarset (red.). Mellom europeisk tradisjon og norsk selvbevissthet: Det norsk-klassiske drama 1750-1814. Oslo: Spartacus, 1999.

Steen, Ellisiv. Det norske nasjonalhistoriske drama 1756-1974. Oslo: Gyldendal, 1976.

Bull, Francis. Fra Holberg til Nordal Brun. Studier til norsk Aandshistorie.Kristiania: Aschehoug, 1916

Engberg, Jens. Til hver mands nytte. Det Kongelige Teaters historie 1722-1995. København: Frydenlund, 1995

Engelbrecht, Henrik. Opera i Danmark 1634-2005. København: henrikengelbrecht.dk, 2022

Overskou, Thomas. Den danske Skueplads. København: 1856.

Nasjonalbibliotekets arkiv

Store norske leksikon på nett

Norsk biografisk leksikon på nett

Dansk biografisk leksikon på nett

Dansk Forfatterleksikon på nett

Wikipedia

avisene

Informasjon

(Objekt ID 132337)
Objekttype Originalverk
Originaltittel Den tvivlraadige Hyrde, eller den vovelige Prøve
Verktype Musikk
Publiseringsdato 1757
Språk Dansk
Originalspråk Dansk
Kategorier
Opphavspersoner (1)
Niels Krog Bredal – Forfatter
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler