Lasse Kolsrud

Lasse Kolsrud (født 27. mars 1959) er en norsk skuespiller og regissør. Kolsrud var ansatt på Trøndelag Teater fra 1986 til 1990, og har vært ansatt på Det Norske Teatret siden 1990.

Lasse Kolsrud debuterte som regissør med Bikubesong, produsert av Det Norske Teatret i 2003, basert på boka av Frode Grytten. Kolsrud hadde også selv dramatisert teksten for teater, og han vant Heddaprisen 2004 i klassen for årets debut.

Informasjon

(Objekt ID 8832)
Objekttype Person
Født 27. mar. 1959
Funksjoner Regissør, Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Lasse Kolsrud debuterte som regissør med Bikubesong, produsert av Det Norske Teatret i 2003, basert på boka av Frode Grytten. Kolsrud hadde også selv dramatisert teksten for teater, og han vant Heddaprisen 2004 i klassen for årets debut.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Årets debutant er ingen nykommer i teaterverdenen. Vedkommende har oppholdt seg der en god stund, og har på mange måter gjort seg bemerket. Men da som skuespiller. Det er første gangen årets debutant skaper en hel forestilling fra bunnen av. Og ikke en hvilken som helst forestilling, men en oppsetning som kritikerne har satt stor pris på, og som publikum har elsket.

Den har gått for fulle hus siden høsten 2003, den skal opp igjen i høst, og den har til og med beveget seg utenbys: Reisen til Vestlandet ble en opplevelse de som var med på, sent vil glemme Som sitt svennestykke mestret årets debutant den vanskelige oppgaven å holde orden på hele 18 skuespillere  - og en hund.

For de som ennå ikke har gjettet det: Årets debutant er Lasse Kolsrud for dramatisering og regi av Bikubesong på Det Norske Teatret."

Bikubesong av Det Norske Teatret ble også nominert til Heddaprisen 2004 i klassen for årets forestilling. Dessuten fikk Lasse Kolsrud Kritikerprisen for forestillingen.

I tildelingstalen for Norsk Kritikerlag ble blant annet dette sagt:

"Som dramatiker har han klart å lage teater av Frode Gryttens eminente kollektivroman, teater preget av en sjelden solidaritet med vanlige mennesker, koblet med innsikten i at det er blant såkalt vanlige folk man finner de mest vanvittige skjebner, skikkelser og historier.

Som regissør har han maktet å overføre sin visjon til et stort ensemble, og koblet scenograf, musikeres og hele teatrets mange bidrag sammen med teksten i en kunstnerisk helstøpt forestilling: Til en stor, menneskelig, varm og sår suksess.

Slikt gir tro på teatret. Slikt gir ikke minst tro på Lasse Kolsrud."

Fullstendig tale kan leses på Norsk Kritikerlags hjemmeside.

KILDER:

Det Norske Teatret, www.detnorsketeatret.no, 23.10.2012, http://www.detnorsketeatret.no/index.php?option=com_play&view=play&playid=279

Sceneweb om Heddaprisen 2004, www.sceneweb.no, 24.10.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/23869/Heddaprisen_2004-2004

Norsk Kritikerlag, kritikerlaget.no, 29.09.2011, http://www.kritikerlaget.no/pages/nor/12-teaterkritikerprisen_til_lasse_kolsrud