Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Program til Aladdin (2002) sommerteater i Frognerparken pdf 2002 Last ned

Torbjørn Eriksen

Også kjent som: Torbjørn Berglund Eriksen

Torbjørn Berglund Eriksen (født i Stavanger 24. mars 1980) er en norsk skuespiller. Eriksen er utdannet fra Statens Teaterhøgskole der han gikk fra 2000 til 2003. Han var tilknyttet Rogaland Teater fra 2003 til 2005, og spilte der blant annet i Nicholas Nickleby, En handelsreisendes død, og Jon Fosses Dei døde hundane.

I 2006 kom han til Det Norske Teatret, der han har medvirket i klassikere som Richard II, Richard III, Lærde damer og Andromake, men også i moderne samtidsdramatikk som Få meg på, for fanden, Ned til sol, og Skuggen av ein gut. I 2010 var han Werther i Den unge Werthers lidingar, og han tolket tittelrollen i Hamlet med Anders T. Andersen som regissør i Thaulowhullet utenfor Tønsberg der Teater Ibsen og Thesbiteatret samarbeidet om oppsetningen.

Informasjon

(Objekt ID 7843)
Objekttype Person
Også kjent som Torbjørn Berglund Eriksen
Født 24. mar. 1980
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Nettsted Torbjørn Eriksen
Les mer

Torbjørn Eriksen vant Heddaprisen 2012 i kategorien for beste mannelige birolle for rollen som Orin i Sorga kler Elektra, regi Eirik Stubø, Det Norske Teatret.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"I snart et tiår har årets vinner gjort seg gjeldende på teaterscenen, både i Oslo og andre steder. Han utmerker seg ved å ha en på en og samme tid instinktiv og intellektuell tilnærming til karakterene han fremstiller, og slik gjør han dem til levende og komplekse mennesker. Han har også evnen til å lytte, og dermed oppstår et treffsikkert og spennende samspill mellom ham og hans medspillere.

Han får prisen for sin nyanserte og gripende tolkning av en ung mann som er splittet mellom hat og kjærlighet, mellom hevnlyst og den dypeste skyld.

Heddaprisen for beste mannlige birolle/medspiller går til Torbjørn Eriksen for hans tolkning av Orin Mannon i Sorga kler Elektra på Det Norske Teatret."

Torbjørn Eriksen vant Heddaprisen 2015 i klassen for beste mannlige skuespiller for tittelrollen i Hamlet, regissert av Kjersti Horn for Rogaland Teater (2014). Forestillingen vant dessuten pris i klassen for årets forestilling, og Horn ble nominert i klassen for beste regi.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Eriksen:

"En mannlig hovedrolle har ofte definisjonsmakten i forestillingen. Slik er det i svært stor grad med årets prisvinner som med sin intense tilstedeværelse gir en særlig troverdighet til rollen. Han henvender seg direkte til publikum, og med en kombinasjon av inderlighet og harme gir han overraskende aktualitet til innholdet. Kompromissløst og enkelt formidler han en omfattende og komplisert tekst og gir ordene tyngde og tydelighet gjennom refleksjon og nølende ettertanke.

Årets pris for beste mannlige skuespiller går til Torbjørn Eriksen."

I 2023 ble han nominert for en Heddapris i kategorien Beste skuespiller/medspiller for rollen som James Jr. i Lang dags ferd mot natt av Eugene O´Neill, regi Eirik StubøRogaland Teater.

KILDER:

Diverse repertoaroversikter.

Heddaprisen, 29.05.2012, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?&mid=1031&aid=1030, 20.05.2015, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1306, 21.06.2015, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1367

Heddaprisen, heddaprisen.no, 05.09.2023
https://www.heddaprisen.no/vinnere/2023

Utdanning

Statens Teaterhøgskole (2000 til 2003)