Nina Wester

Født11. aug. 1974
FunksjonerRegissør, Dramatiker, Teatersjef
NasjonalitetNorsk
KjønnKvinne

Om Nina Wester

Nina Wester (fullt navn Nina Elisabeth Wester, født 1974 og oppvokst i Otterøy, Nord-Trøndelag) er en norsk dramatiker, regissør og teatersjef, utdannet ved Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun har også utdanning innen filmvitenskap og sosiologi fra NTNU i Trondheim. Wester har vært teatersjef ved Hålogaland Teater (HT) i Tromsø fra 1. januar 2013.

Hun startet sin profesjonelle teaterkarriere som regissør for friteatergruppen Linedanserne, og som sceneinstruktør for Nordland fylkeskommune, med arbeidssted Lofoten.

Nina Wester har ofte valgt å arbeide med teater som har dokumentarisk inngang eller et aktuelt politisk tema.

Blant forestillingene Nina Wester har regissert for Hålogaland Teater er dokumentarforestillingen Velkommen, der hun selv hadde utarbeidet manus i samarbeid med Mikkel Bugge (2010), Shakespeares Hamlet i regiteatertolkning (2012), Cora Sandels Kranes konditori (2013) og Jonas Hassen Khemeris Æ ringe mine brødre (2013).

Hennes tolkning av Sartres For lukkede dører ble satt opp av Det Norske Teatret, Nina Wester Produksjoner og Nationaltheatret i samarbeid i 2009. For Det Norske Teatret skapte hun Ulovleg norsk, med utgangspunkt i den papirløse innvandreren Maria Amelies historie, med premiere i mai 2011. Senere samme måned hadde hennes iscenesettelse av America Vera-Zavalas Etnoporno premiere på DNS under Festspillene i Bergen.

Les mer

Tilknyttet

Vis alle

Medvirkende i

Vis alle

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)

  Verk av Nina Wester

  Vis alle

  Mer om Nina Wester

  Nina Wester har iscenesatt flere forestillinger i Sverige. I 2005 skrev og regisserte hun barneforestillingen Fjäderskogen, som gjestet Dramaten i 2006. I 2007 regisserte hun Alan Rickman og Katherine Viners dokumentariske monolog Mitt namn är Rachel Corrie for Stockholms Stadsteater. Hun skrev og regisserte Som Jerusalem for samme teater, med premiere i 2008.

  I 2008 ble hennes barneforestilling Love och cirkusfåglarna vist for første gang, på Dramaten. Wester både skrev manus til og regisserte denne oppsetningen, og stykket er senere blitt vist i Norge under tittelen Linus og sirkusfuglene på Hedmark Teater (i regi av Toril Solvang) i 2009, og på Akershus Teater i 2010 (i regi av Audny Chris Holsen).

  Nina Wester regisserte No Tears for Queers for Riksteatern og Regionteater Väst i samarbeid i 2009. For Folkteatern i Göteborg regisserte hun Jonas Hassen Khemeris Apatiska för nybörjare i 2011.

  En oppsetning av Jonas Hassen Khemeris Vi som er hundre, regissert av Nina Wester for Rogaland Teater, vant Heddaprisen i klassen for årets forestilling i 2010.

  Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

  "Oppsetninger av nyskrevet utenlandsk samtidsdramatikk er ikke det vi oftest opplever på norske scener. Desto gledeligere at årets vinner i denne klassen nettopp er en ganske ny tekst - en original, sprelsk og lystig komedie som attpåtil har bred publikumsappell.

  En ung og forholdsvis ny regissør, utdannet i utlandet, har signert en leken, florlett, og i positiv betydning teatral forestilling der også tekstens alvorlige undertoner fremheves, nesten umerkelig men med den største selvfølge. I likeverdig og glitrende samspill, i presist tempo og med upåklagelig nerve, fremstiller tre strålende skuespillere menneskets mangslungne personlighet, scenografien er virkningsfull og kostymene fantasieggende. Hva mer kan man forlange?

  Prisen for Årets forestilling går til Vi som er hundre på Rogaland Teater."

  Kilder:

  NTO, nto.no, 28.04.2011, http://www.nto.no/pub/NTO/hedda/?aid=485#NTO

  Hålogaland Teater, pressemelding ved ansettelsen av Nina Wester, http://archive.today/RVUJ

  Scenekunst.no, intervju med Nina Wester under tittelen Hålogaland får ny sjef, http://arkiv.scenekunst.no/artikkel_8482.nml

  Alle tilknytninger

  Medvirket i

  Verk av Nina Wester