Øystein Røger

Øystein Røger er en norsk skuespiller, født i 1963.

Øystein Røger gikk ut av Teaterhøgskolen i 1986, og startet sammen med flere fra sitt kull teatertroppen De Unges Forbund. Våren 1987 spilte gjengen John Fords tragedie Så synd at hun er hore.

Informasjon

(Objekt ID 5831)
Objekttype Person
Født 14. apr. 1963
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

I 1988 ble Øystein Røger ansatt på Den Nationale Scene der han ble til han i 1993 begynte å arbeide for Nationaltheatret. Der har han vært siden.

Johannes Rosmer i Rosmersholm (1991), Osvald i Gjengangere (1992) og tittelrollen i Erasmus Montanus (1991) er blant hans minneverdige roller på DNS.

På Nationaltheatret var han blant annet Septimus Hodge i Tom Stoppards Arkadia (1995), og Sir Robert Chiltern i Den perfekte ektemann av Oscar Wilde (1996).

Øystein Røger er også en av våre beste tolkere av Jon Fosse, og har hatt ledende roller i sju av Nationaltheatrets Fosse-oppsetninger, Barnet (1996), Mor og barn og Sonen (begge 1997), Draum om hausten (1999), Vinter (2003), Svevn (2005) og Melancholia (2005). Sistnevnte regisserte han også, i samarbeid med Morten Cranner.

Han var en del av den kunstneriske ledelsen av Torshoveteatret i 2000-2003 og har gjort stor suksess sammen med Kåre Conradi i Stones in his pockets (premiere i 2001).

Han hadde rollen som Christian i Nationaltheatrets versjon av Festen (2003), og spilte Pastor Manders i tangoversjonen av Gjengangere, kalt TanGhosts, i 2004.

Øystein Røger var alene skuespiller i forestillingen Kom!, basert på Allan Edwalls musikk og tekster, og produsert i samarbeid mellom Nationaltheatret og POS Theatre Company i 2007. I 2008 spilte han gjesten i Eric Emmanuel Schmitts Gjesten. Han spilte Dr. Rank i Et Dukkehjem (2010), regissøren i Trær som faller (2011) og ulven i musikalforestillingen Rockeulven (2011).

En fullstendig liste over Øystein Røgers roller på Nationaltheatret finnes i teatrets database.

Han har medvirket i flere spillefilmer, blant annet Oslo 31. august (2011), TV-serier, blant annet Taxi (2011) og Lilyhammer (2012), samt radioproduksjoner.

Øystein Røger vant Heddaprisen 2006 i klassen for beste mannelige hovedrolle for rollen som Den ukjente i Til Damaskus, produsert av Nationaltheatret i 2006, og basert på skuespillet av August Strindberg.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Røger:

"Årets vinner er en allsidig skuespiller som helt siden han startet sin karriere for 20 år siden har utmerket seg ved sitt store register: Han er en allsidig karakterskuespiller samtidig som han behersker komediesjangeren, og - ikke minst - han er en av våre ypperste tolkere av Jon Fosses dramatikk. I denne sesongen har han utmerket han seg med en kraftprestasjon der han utvider sin suverene tekstforståelse med et dristig og ekspressivt fysisk uttrykk.

Prisen for beste mannlige skuespiller går til Øystein Røger for hans tolkning av Den Ukjente i Til Damaskus på Nationaltheatret."

Øystein Røger vant også Kritikerprisen det samme året for den samme forestillingen.

Jon Refsdal Moe sa blant annet dette i sin prisutdelingstale på vegne av Norsk Kritikerlag:

"Sjelden blir vår tillit til teatret tatt så vel imot som i vårt møte med Den Ukjente i Oskaras Koršunovas' oppsetning av Til Damaskus på Nationaltheatret våren 2006. Sjelden gis vi bedre grunner til å fortsette å oppsøke teatret. Sjelden møtes vi med en så kompromissløs tillit til teatrets egenart, og med et så kompromissløst krav om å gjengjelde denne tilliten. For uten denne tilliten ville teatret falle sammen. Det er nettopp dette kompromissløse kravet om tillit, både fra skuespilleren og tilskueren, som gjør teatret til den nok mest sårbare kunstformen vi har, men som også gjør det til åsted for noen av de vakreste og sterkeste øyeblikk vi kan erfare. Både i kunsten og i livet. Sjelden blir vi møtt med et større krav, og sjelden får vi bedre grunn til å fornye denne tilliten, enn i møte med Øystein Røgers kompetente, tillitsvekkende og la meg bruke et så sterkt ord som bergtagende skuespill i rollen som Den Ukjente."

Fullstendig tale kan leses på Norsk Kritikerlags hjemmeside.

I 2002 fikk han Nationaltheatrets Venners Pris.

Kilder:

Heddaprisen

Nationaltheatret

Norsk Kritikerlag, kritikerlaget.no, 29.09.2011, http://www.kritikerlaget.no/pages/nor/236-teaterkritikerprisen_200506_gis_til_oeystein_roeger

Utdanning

Statens Teaterhøgskole (uteksaminert i 1986).

Tilknyttet (2)
Utmerkelser - Nominasjoner (1)