Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Program til Heksene (1999) sommerteater i Frognerparken pdf 1999 Last ned

Anders Baasmo Christiansen

Anders Baasmo Christiansen (født 29. januar 1976) er en norsk skuespiller. Anders Baasmo Christiansen kom inn på Teaterhøgskolen i 1997. I 2000 startet han sin karriere på Trøndelag Teater der han allerede i 2001 mottok Teatrets Venners Kunstneriske pris, og Adresseavisens pris for Årets scenegjennombrudd for sin tolkning av Mozart i Peter Shaffers Amadeus.

I 2002 kom han til Det Norske Teatret der han blant mange andre roller i 2006 spilte uten i Per Olov Enquists Den 25. timen (2004) og Christopher Mahon i Helten på den grøne øya.

I 2003 var han Kongen i Spelet om Heilag Olav Stiklestad og Petter Dass i Herr Petters Lovsang under Nordland Musikkfestuke.

Informasjon

(Objekt ID 5785)
Objekttype Person
Født 29. jan. 1976
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Anders Baasmo Christiansen er også filmskuespiller, og i 2004 mottok han Amanda for årets mannlige skuespiller for sin rolle i Buddy, Han har fått Gullruten for beste mannlige skuespiller to ganger, i 2007 for rollen som Henrik Ibsen i NRKs En udødelig mann, og i 2010 for sin rolle i TV2s serie Dag.

Hans Hamlet-tolkning på Riksteatret i 2008 ga ham Heddaprisen for beste mannlige hovedrolle.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Årets vinner er en ung skuespiller som ikke bare har gjort seg bemerket på teaterscenen, men også på filmlerretet. Han har allerede vunnet flere høythengende priser, og Heddaprisen får han for sin tolkning av en av teatrets store klassiske helter.

Han tar oss med på en moderne reise inn i sinnet til en ung mann som brått opplever at hans verden raser sammen. Fjernt fra all utvendig teatralitet, med dyp forståelse for teksten, og med den energien og kraften som er hans kjennetegn, får han de velkjente replikkene til å overvelde oss med ny aktualitet.

Prisen for beste mannlige hovedrolle går til Anders Baasmo Christiansen fordi han på Riksteatret høsten 2007 skapte en Hamlet av i dag."

I 2011 var han igjen nominert til Heddaprisen, da i kategorien for beste birolle, for rollen som James Tyrone Jr. i Lang dags ferd mot natt, også denne rollen på Riksteatret.

Kilde:

Heddaprisen

Utdanning

Statens Teaterhøgskole