Gisken Armand

Gisken Armand (født 26. november 1962) er en norsk skuespiller. Armand debuterte bare 14 år gammel på Den Nationale Scene i Clare Boothe Luces Kvinner. Hun har vært ansatt ved Nationaltheatret fra 1988. 

Informasjon

(Objekt ID 5738)
Objekttype Person
Født 26. nov. 1962
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Medlem av Norsk Skuespillerforbund (NSF)
Address Oslo
Les mer

Gisken Armand har i sin karriere tolket en rekke ledende Ibsen-roller, som Nora i Et dukkehjem, Gerd i Brand, Hilde Wangel i Byggmester Solness og både Hilda og Ellida Wangel i Fruen fra havet. Hun spilte Hilde i 1990 og rollen som Fruen selv i 2000.

Hun har også spilt Ho i Nokon kjem til å komme av Jon Fosse, Olivia i Hva dere vil eller Helligtrekongersaften av William Shakespeare, tittelrollen i Evripides' Medea, Olga i Tsjekhovs Tre søstre, Helene i Festen av Thomas Vinterberg, Dronning Elizabeth i Maria Stuart av Schiller, Rebecca i Ashes to ashes og både Sonja (i 1988) og Heksens onde datter (i 1992 og igjen i 2000) i Reisen til julestjernen, blant mye mer.

I 2009 spilte hun Marie Hamsun i den helaftens monologen Blomster og blod av Bentein Baardson for Agder Teater.

Gisken Armand har hatt store roller i en rekke norske filmer og fjernsynsproduksjoner. Hun huskes for rollen som Ingbjørg i Kristin Lavransdatter (1995), som politietterforskeren Hilde i Insomnia (1996) og som prostituerte Maja Durban i Evas øye (1999).

Andre filmer som må nevnes er Smykketyven (1990), Ti kniver i hjertet (1994), og Den som frykter ulven (2004). Hun hadde ledende roller i fjernsynsseriene Ved kongens bord, Kodenavn Hunter og Størst av alt.

Gisken Armand har også lest inn flere lydbøker, og ble i 2003 belønnet med Lydbokstemmen, en lydbokpris for beste innlesning av voksenroman.

Hun mottok Gösta Ekmans Minnefonds pris i 1992, Nationaltheatrets venners ærespris og Radioteatrets Blå fugl-pris i 2006. Sistnevnte fikk hun for rollen som Irene i Henrik Ibsens Når vi døde våkner.

Gisken Armand var nominert til Heddaprisen 2009 i kategorien for beste kvinnelige birolle for rollen som Helena i En midtsommernattsdrøm av William Shakespeare, Nationaltheatret, og til Heddaprisen 2008 i samme kategori for rollen som advokat Voltore i Volpone av Ben Jonson, regi Runar Hodne, Nationaltheatret, Teatret på Torshov.

I 2013 vant Gisken Armand Heddaprisen i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Jeg i Jeg forsvinner av Arne Lygre, regi Eirik Stubø, Nationaltheatret.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Skuespilleren alene på scenen, uten rekvisitter eller scenografi å støtte seg til, må stole på seg selv og på ordet. Årets prisvinner har gjennom sin mangslungne karriere - som omfatter alt fra drama til komedie, musikal og barneteater - gang på gang vist hvor nyanserikt og presist hun behersker ordet, enten det dreier seg om moderne slang, antikke verselinjer eller komediens skyhøye krav til presisjon. I årets forestilling fremstiller hun en rollefigur uten klart definert identitet i en udefinert virkelighet i stadig forvandling. Med sin nyanserike tekstbehandling er hun forestillingens bærende element. Årets pris for beste kvinnelige hovedrolle/medspiller går til Gisken Armand."

Gisken Armand var nominert til Heddaprisen 2017 i klassen for beste kvinnelige skuespiller/medspiller for rollen som Juliette i Kongen dør av Eugène Ionesco, regissert av Stein Winge for Nationaltheatret.

Gisken Armand er datter av den avdøde skuespilleren Eilif Armand, søster av skuespillerne Frøydis Armand og Merete Armand og gift med Ole Lillo-Stenberg, bror av artisten Lars Lillo-Stenberg. Hun medvirker i musikkvideoen S'il vous plait av deLillos fra 1988.

KILDER:

Nationaltheatret

Heddaprisene, heddaprisen.no, 10.06.2013, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1176

Wikipedia, wikipedia.org, 30.06.2011, http://no.wikipedia.org/wiki/Gisken_Armand

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2017

Utdanning

Statens Teaterhøgskole

Tilknyttet (2)
Utmerkelser - Tildelinger (1)