Mattis Herman Nyquist

FunksjonerSkuespiller
NasjonalitetNorsk
KjønnMann

Om Mattis Herman Nyquist

Mattis Herman Nyquist er en norsk skuespiller.

Mattis Herman Nyquist er født i 1982. Han gikk på Romerike Folkehøgskole og på Westerdals Reklameskole før han i 2005 kom inn på skuespillerlinjen ved KHiO (tidl. Statens teaterhøgskole). 

Les mer

Medvirkende i

Vis alle

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)

Verk av Mattis Herman Nyquist

Vis alle

Utmerkelser

 • Heddaprisen 2019
  Nominert i kategorien Beste scenetekst
 • Heddaprisen 2012
  Tildelt pris i kategorien Beste mannlige hovedrolle
 • Heddaprisen 2012
  Nominert i kategorien Beste mannlige hovedrolle
 • Heddaprisen 2010
  Nominert i kategorien Beste mannlige hovedrolle

Mer om Mattis Herman Nyquist

Mattis Herman Nyquist var ferdig utdannet i 2008, og var først på Det Norske Teatret der han medvirket i Tyra Tønnesens oppsetning av Slottet høsten 2008. På Det norske Teatret spilte han også Mads i Sur grus av Erlend Sandem og Viktor i Eit lykkeleg sjølvmord.

Hans første rolle på Nationaltheatret var i Plastilina av Vasilij Sigarev høsten 2009.

Mattis Herman Nyquist var nominert til Heddaprisen 2010 i kategorien for beste mannlige hovedrolle for rollen som Ask Burlefot i Sangen om den røde rubin av Agnar Mykle, dramatisert av Morten Borgersen, Riksteatret.

På Nationaltheatret spilte han Jørgen Tesman i Peer Perez Øians Heddanominerte regi av Hedda Gabler i 2010, og han var også med i det Heddanominerte ensemblet i Nationaltheatrets Bankerått.

Mattis Herman Nyquist vant Heddaprisen 2012 i kategorien beste mannlige hovedrolle for rollen som Alceste i Misantropen, regi Sigrid Strøm Reibo, Rogaland Teater.

Heddajuryen ga følgende begrunnelse:

"Det er ikke mange år siden årets vinner startet sin skuespillerkarriere, men han har allerede markert seg på fire forskjellige teatre, og han har også rukket å bli Heddanominert. Det er ingen lett rolle han får prisen for i dag: En sammensatt og motsetningsfylt skikkelse med både komiske og tragiske sider, selvsentrert og selvrettferdig, men også med rette kritisk til et korrupt og overfladisk samfunn.

Prisen får han for sin intelligente tilnærming til en krevende tekst som attpåtil er i aleksandriner, hvor han skaper en nyansert, på en og samme tid moderne og klassisk skikkelse av Molières menneskefiendtlige Alceste på Rogaland Teater.

Prisen for beste mannlige hovedrolle går til Mattis Herman Nyquist."

Fredrik Høyer og Mattis Herman Nyquist var nominert til Heddaprisen 2019 i klassen for beste scenetekst for teksten til Uten navn.

Mattis Herman Nyquist regisserte Til ungdommen for Oslo Nye Teater og Unge Viken Teater i 2020. Produksjonen ble nominert til Heddaprisen 2020 i klassen for beste forestilling for ungdom.

KILDER:

Heddaprisen, 29.05.2012, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?&mid=1031&aid=1030

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, 16.10.19, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2019

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, 16.07.20, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2020

Medvirket i

Verk av Mattis Herman Nyquist