Ingrid Tønder

Ingrid Tønder (født 1972) er en norsk lysdesigner, utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art i London. Hun har siden hatt oppdrag ved de fleste av landets store teaterscener, men har også arbeidet for frie grupper.

I 1998 hadde hun for eksempel ansvaret for lysdesign for !Bangs Spill Stndberg/Spill Strindberg med premiere på Black Box i Oslo, men hun har også hatt ansvaret for lysdesign på oppsetninger som Tro, håp og kjærlighet (2001), Maria Stuart (2004, begge Nationaltheatret), og for Byggmester Solness (2003), et samarbeid mellom Riksteatret og Nationaltheatret.

Våren 2002 hadde hun ansvar for så vel lys som scenografi og kostyme på Banrøv på Trøndelag Teater. Hun har også hatt ansvaret for lysdesign på West Side Story på Riksteatret.

På Det Norske Teatret har hun blant annet hatt ansvaret for lyset til Andejakt i 2002, til Det folk vil ha (2005), og til Frank og Skråninga i 2005. De sistnevnte to fikk hun en Heddanominasjon for. Ingrid Tønder ble også Heddanominert for sin lysdesign på Trøndelag Teaters Mutter Courage høsten 2001.

Informasjon

(Objekt ID 5393)
Objekttype Person
Født 1972
Funksjoner Scenograf, Lysdesigner
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Ingrid Tønder vant Heddaprisen 2008 i klassen for beste scenografi/kostyme/lysdesign for det visuelle konseptet til Den arabiske natta Det Norske Teatret høsten 2007.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Et fruktbart og inspirerende samarbeid er nøkkelen til en vellykket forestilling. Naturligvis har så vel dramatiker som regissør og skuespillere en stor del av æren for at nettopp denne produksjonen ble så unik og fascinerende som den ble, og de skal også berømmes. Men Heddajuryen har altså valgt å gi prisen til kunstneren som med et sprudlende oppkomme av fantasi, en treffsikker presisjon og en masse humor forvandlet en gørrkjedelig moderne høyblokk til et grenseløst og magisk univers der alt kunne skje, og skjedde.

Prisen går til Ingrid Tønder for det visuelle konseptet til Den arabiske natta på Det Norske Teatret høsten 2007."

Kilde:

Heddaprisen

Utdanning

Studerte lysdesign ved Royal Academy of Dramatic Art i London.