Øyvind Osmo Eriksen

Øyvind Osmo Eriksen (født 6. juli 1971) er en norsk regissør.  Eriksen er utdannet ved regilinjen på Statens Teaterhøgskole (2001-2005). Diplomoppgaven hans var August Strindbergs Kreditorer (2005), Malersalen på Nationaltheatret. Øyvind Osmo Eriksen er også komponist, og lager som oftest musikken til sine egne oppsetninger.

For Hålogaland Teater har han satt opp blant annet Mio min Mio (2006), Gjengangere (2006) og En folkefiende (2011), for Rogaland Teater Stormen (2009) og Nattergalen (2012), og for Det Norske Teatret Betre utan ball (2007) og Namnet (2011). Høsten 2012 regisserer han Jeppe på Bjerget for Trøndelag Teater.

Sammen med Elsa Aanesen skrev han stykket Glamour for Goebbels om norske Kirsten Heiberg, som var filmstjerne i Tyskland i 1930- og 1940-årene. Det ble oppført på Det Åpne Teater i 2009, med regi av Osmo Eriksen.

Informasjon

(Objekt ID 510)
Objekttype Person
Født 6. jul. 1971
Funksjoner Regissør, Komponist, Dramatiker
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Nettsted Øyvind Osmo på MySpace
Les mer

I 2007 fikk Øyvind Osmo Eriksen Heddaprisen i klassen for beste regi for Henrik Ibsens Gjengangere på Hålogaland Teater.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Våren 2005 ble årets vinner uteksaminert fra Teaterskolens regilinje, og samme vår vakte han berettiget oppsikt med sin diplomoppgave. Siden 2005 har han på den ene siden vist en gledelig evne til å få et helt ungt publikum i tale, og på den andre har han, på tampen av Ibsenåret, gitt ett av Ibsens mest spilte stykker en tolkning som er intens, original og nyskapende og samtidig 100 prosent trofast mot Ibsens tekst.

Prisen går til Øyvind Osmo Eriksen for regien av Henrik Ibsens Gjengangere på Hålogaland Teater, høsten 2006."

Samme år gikk prisen for beste barne- og ungdomsforestilling til Betre utan ball på Det Norske Teatret, en forestilling Øyvind Osmo Eriksen både regisserte og skrev musikken til.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Med utgangspunkt i en virkelighet som målgruppen kjenner seg igjen i, og uten noensinne å løfte en formanende og politisk korrekt pekefinger, tar årets vinner opp et høyst aktuelt og engasjerende spørsmål i vårt konsensusbaserte samfunn: retten til å være annerledes. Forestillingen bruker enkle virkemidler og har et sprelsk overskudd. Den respekterer sitt publikum, og lar seg ikke friste til pinlig voksenfrieri. Derfor begeistrer den også den aldersgruppen den er ment for.

Årets vinner er Betre utan ball av Glenn Belden, regi Øyvind Osmo Eriksen, Det Norske Teatret, Scene 2, våren 2007."

Øyvind Osmo Eriksen regisserte Romeo og Julie (Brageteatret 2015), som ble nominert til Heddaprisen 2016 i kategorien for årets barne- og ungdomsforestilling.

Kilder:

Heddaprisen

Det Norske Teatret

Hålogaland Teater

Utdanning

2001-2005   Sceneinstruktørlinjen ved Statens Teaterhøyskole, Oslo, Norge

Utmerkelser - Tildelinger (1)
Utmerkelser - Nominasjoner (1)