Franz Schubert

Også kjent som: Franz Peter Schubert

Franz Peter Schubert (født 31. januar 1797 i Wien, Østerrike, død 19. november 1828 samme sted), var en østerriksk komponist. Han regnes som et av de største navn i musikkhistorien, men ble anerkjent først etter sin død. Hans følelsesladde musikk og korte, tragiske kunstnerliv gjør ham også til en representant for romantikken.

Informasjon

(Objekt ID 4992)
Objekttype Person
Også kjent som Franz Peter Schubert
Født 31. jan. 1797 (Død 19. nov. 1828)
Funksjoner Komponist
Nasjonalitet Østerriksk
Kjønn Mann
Adresse Wien, Østerrike
Les mer

Franz Schubert var sønn av en lærer og den yngste av fire brødre. Den grunnleggende musikkundervisningen fikk han hjemme. Faren lærte ham å spille fiolin, den eldste broren underviste ham i klaver. Hjemme lærte han også grunnreglene for komposisjon, og videreutviklet talentet videre med Antonio Salieri som lærer. Som elleveåring ble han korgutt i det keiserlige kapellet i Wien. Dette vekket en interesse i ham for menneskets sangstemme og tysk poesi, som han senere kom til å tonesette. 17 år gammel hadde han alt skrevet en symfoni, en opera, dessuten flere klaververker, strykekvartetter og sanger, herunder Gretchen am Spinnrade.

Schubert var fattig hele livet. Han klarte aldri å skaffe seg langvarig fast arbeid og levde på faren eller venner. I 1815 ble han lærer på samme skole der faren var rektor. Med sin innadvendte personlighet egnet han seg dårlig i yrket og gav derfor opp for å satse helt og holdent på komposisjonen. I begynnelsen skrev han mest sanger, men konsentrerte seg etterhvert stadig mer om instrumentalmusikk. Bortsett fra perioder med kortvarige sommerjobber som huslærer og musikklærer, led han økonomisk og levde mer eller mindre i konstant fattigdom.

Som fri kunstner ble han del av et borgerlig miljø der man holdt huskonserter (i ettertid kalt schubertiader). Her opptrådte Schubert som det musikalske midtpunktet i en privat forsamling av venner og musikkelskere. Han kunne spille i timevis, ofte med stor grad av improvisasjon.

Mot slutten av 1822 ble han alvorlig syk, antagelig av syfilis. Datidens behandlingsmetoder kunne ikke hjelpe ham, og den følsomme Schubert ante snart hvilken vei det bar. Dette virket sterkt inn på hans kunst. I årene 1823-1828 skrev han i et høyt tempo; det var som om han måtte skynde seg å skrive mest mulig før det var for sent.

I musikken fornemmer man Schuberts desperasjon og sorg over alt han ønsker å skape, men ikke vil få tid til. I de siste årene skrev han på den symfonien som i ettertid har blitt omtalt som Den ufullendte. Denne ble oppdaget først etter hans død. Det sterke melodiske temaet, den ypperlige instrumentasjonen og gåten om hvorfor Schubert aldri ferdigstilte et verk som begynner så vakkert, har gitt den status som et av musikkhistoriens store mysterier. Schubert døde 19. november 1828, 31 år gammel.

Schubert er først og fremst kjent som skaperen av den romantiske Lied; tonesatte dikt som synges til klaverakkompagnement. Her knytter melodien seg tett til teksten, og Schubert gjorde noe nytt da han selvstendiggjorde klaverakkompagnementet og utviklet det til mer enn bare en harmonisk tonebakgrunn for sangeren. Schubert skrev ca. 600 slike sanger. Av disse kan nevnes Die Forelle, Wanderers Nachtlied, Der Erlkönig og sangsyklusene Die schöne Müllerin og Winterreise.

Han komponerte også betydelige instrumentalverker, blant dem 8 symfonier, dessuten operaer, kirkemusikk, kammermusikk og en mengde verker for klaver og for strykere. Stilhistorisk står Schubert mellom wienerklassisisme og romantikken. Formen er stort sett wienerklassisk, men i de større verkene blir han mer stemningsbetont og beveger seg klart i retning av romantikk. Schubert brøt således med tidligere komposisjonstradisjoner og tenkte nytt når det gjaldt harmonikk og klangbehandling.

Schubert utmerker seg særlig med sin rike melodiske oppfinnsomhet. Lytteren merker seg hvordan den ene distinkte melodilinjen avløser den andre, eller stadig varieres utover i verket. I den grad man kan snakke om en typisk Schubert-melodi, kan denne være både glad og trist. Ofte har den en nærmest magisk virkning på publikum; man legger straks merke til den og den kan være vanskelig å få ut av hodet.

Kilde: Wikipedia - den frie encyclopedi,wikipedia.no, 30.07.2010, http://no.wikipedia.org/wiki/Franz_Schubert

Verk (7)
Tittel Premiere Rolle
Ständchen, D. 957 no. 4 Musikk – Forfatter
An Sylvia, D. 891, Op. 106, No. 4 Musikk – Forfatter
Ellens dritter Gesang (Ave Maria), D. 839. Musikk – Forfatter
Jomfruburet Musikk, Operette – Komponist
Der Tod und das Mädchen Musikk, Klassisk – Komponist
Vinterreise 1828, Musikk – Komponist
Det var en herlig tid Manus, Operette – Komponist
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler