Calixto Bieito

Calixto Bieito (født 1963) er en spansk/katalansk teater- og operaregissør. Han er gift med skuespiller Roser Camí, som han ofte har samarbeidet med.

Fra 1999 og ut 2010 var han kunstnerisk leder for Teatre Romea i Barcelona, der han blant annet regisserte Shakespeares Macbeth og Kong Lear, Brecht og Weills Tolvskillingsoperaen, Pedro Calderón de la Barcas Livet er en drøm og Michel Houellebecqs Plattform. Samtidig tok han på seg frilansoppdrag for andre teatre og operahus. Blant annet skapte han en versjon av Hamlet for Birmingham Rep i samarbeid med Edinburgh International Festival i 2003, og en utgave av Madame Butterfly for Komische Oper i Berlin i 2005.

Etter at han gikk av ved Teatre Romea, grunnla han Barcelona Internacional Teatre (BIT), en spansk scenekunstprodusent uten fast scene, men med partnerorganisasjoner i en lang rekke land. Bieito deler nå sin tid mellom BIT og oppdrag som frilansregissør.

Informasjon

(Objekt ID 40882)
Objekttype Person
Født 2. nov. 1963
Funksjoner Regissør, Dramaturg
Nasjonalitet Spansk
Kjønn Mann
Les mer

Flere av Calixto Bieitos iscenesettelser har besøkt Norge. Hans Peer Gynt, skapt for Teatre Romea, besøkte Festspillene i Bergen og Ibsenfestivalen 2006, og en omstridt utgave av Mozarts Bortførelsen fra Seraillet, produsert av Komische Oper i Berlin, ble vist under Festspillene i Bergen 2007. Hans Se dette mennesket, produsert av Betty Nansen-teatret i København, ble vist under Festspillene i Bergen i 2010.

For norske Nationaltheatret har han regissert Ibsens Brand (2008, premieren fant sted under Festspillene i Bergen samme år) og Strindbergs Et drømspill (2014). For Den Norske Opera & Ballett regisserte han Offenbachs Hoffmanns eventyr i 2013, og hans Carmen skal vises samme sted i 2015.

Kilder:

Nationaltheatret, http://www.nationaltheatret.no/no/personer/regissorer/Calixto+Bieito.b7C_wRbS5y.ips

BIT, http://www.bitbarcelona.com/en/organization-promoters/director/

Den Norske Opera & Ballett, http://operaen.no/Forestillinger/Carmen/#sectionIntro

Tilknyttet (1)
Medvirket i produksjoner (8)
Tittel Premiere Rolle
Venter (Festspillene i Bergen) 22. mai. 2019 Regi, Konsept/Ide
Tosca (Den Norske Opera & Ballett) 11. jun. 2017 Regi
War Requiem (Den Norske Opera & Ballett) 10. sep. 2016 Regi
Mysterier (Nationaltheatret) 8. apr. 2016 Regi, Dramatisert av
Carmen (Den Norske Opera & Ballett) 23. jan. 2015 Regi
Et drømspill (Nationaltheatret) 10. sep. 2014 Regi
Hoffmanns Eventyr (Den Norske Opera & Ballett) 4. des. 2013 Regi
Brand (NationaltheatretFestspillene i Bergen) 22. mai. 2008 Bearbeidet av, Regi
Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Mysterier Manus – Forfatter
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler