Ragnhild Arnestad Mønness

Ragnhild Arnestad Mønness (født 1980) er en norsk skuespiller. Hun er utdannet ved The Liverpool Institute For Performing Arts (LIPA).

Hun spilte Veronika i Fusion ved The Unity Theatre før hun kom hjem til Norge. Her debuterte hun som Bianca i Folkeutrydning på Trøndelag Teater.

Informasjon

(Objekt ID 37818)
Objekttype Person
Født 18. sep. 1980
Funksjoner Skuespiller
Kjønn Kvinne
Les mer

Ragnhild Arnestad Mønnes har turnert med Akershus Teater, jobbet ved Hedmark Teater, samt spilt i egne produksjoner ved Det Åpne Teater, ved Drammens Teater og på Teaterbåten Innvik.

På Rogaland Teater har hun spilt Kristin i Strindbergs Frøken Julie (2006), Dolly i Tolstojs Anna Karenina (2007), Fru Gottwald i Kiellands Gift (2007) og Ada i Walshs The New Electric Ballroom (2007). I 2008 spilte hun Agnes i Jon Fosses Barnet og Ung kvinne i samme dramatikers Desse auga, sistnevnte i regi av Oskaras Koršunovas. Høsten 2008 medvirket hun som Kone i Mann uten hensikt av Arne Lygre.

Våren 2009 spilte Mønness Julia i Øyelys av Marius von Mayenburg, og siden medvirket hun i den engelskspråklige take away-forestillingen Contractions av Mike Bartlett. Høsten 2009 spilte hun Fanny Wilton i John Gabriel Borkman av Henrik Ibsen. Våren 2010 spilte hun i Vi som er hundre og Jungelboken 2099. Våren 2011 var hun aktuell i Haugtussa, og høsten 2011 medvirket hun som blant annet Den Grønnkledde i Peer Gynt.

De samlede skuespillerensemblene i forestillingene Fruen fra havet og Perpleks på Rogaland Teater vant Heddaprisen 2014 i klassen for særlig kunstnerisk innsats. Ragnhild Mønnes spilte i Perpleks, der hun samarbeidet med Svein Solenes, Øystein Martinsen og Ingrid Rusten. I Fruen fra havet spilte Ingrid Rusten, Nina Ellen Ødegård, Cato Skimten Storengen, Helga Guren, Lars Funderud Johannessen og Glenn André Kaada.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Juryen står fritt i om de ønsker å dele ut en Heddapris for særlig kunstnerisk innsats. I år ønsker juryen å dele ut en slik pris. Prisen går ikke til en regissør, scenograf eller dramatiker. Den går heller ikke til en enkelt skuespiller. Basert på to forestillinger ved ett og samme teater går prisen til skuespillerne samlet for deres ensemblespill.

Juryen ønsker å hedre samspillet mellom skuespillerne; den kollektive prestasjonen som løfter den enkeltes sterke rolleprestasjon til teateropplevelser av særlig kvalitet og verdi. En av forestillingene er en klassiker, den andre er et moderne stykke. I begge tilfeller så vi i samspillet en renhet og naturlighet som forutsetter raushet og trygghet i ensemblet. Det fellesskapet er teatrets forutsetning.

Prisen for særlig kunstnerisk innsats går til ensemblene i forestillingene Fruen fra havet og Perpleks på Rogaland Teater."

Ragnhild Arnestad Mønness ble nominert til Heddaprisen 2021/2022 i kategorien Beste kvinnelige skuespiller/medspiller for sin rolle i Soga om oss.


Kilder:

Rogaland Teater, www.rogaland-teater.no, 17.06.2014, http://www.rogaland-teater.no/teatret/skuespillere/ragnhild-arnestad

Heddaprisen 2014, www.heddaprisen.no, 16.06.2014, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1266

Heddaprisen, heddaprisen.no, 28.06.2022,  
https://www.heddaprisen.no/nominerte/2022

Utdanning

BA, The Liverpool Institute For Performing Arts (LIPA), uteksaminert i 2003