Aslaug Groven Michaelsen

Aslaug Groven Michaelsen (født 27. april 1926) er en norsk skjønnlitterær forfatter, filolog (fagkrets engelsk, nordisk og spansk), litteraturforsker og kulturarbeider. Fra 1980 til1996 var hun professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Trondheim. Hun var gift med lektor mag.art. Per Michaelsen som var tilsatt ved Hamar katedralskole i en årrekke.

Informasjon

(Objekt ID 37721)
Objekttype Person
Født 27. apr. 1925
Funksjoner Forfatter, Regissør, Forsker
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Hun vakte oppsikt med debutromanen Draugen ler i 1953, om streberen Olav Aure. Gjennombruddet kom med Bryllupet på «Arken», 1955, som skildrer et kunstnermiljø og de konflikter som kan oppstå mellom kunstneren og «borgeren». Men hva vil det i denne sammenheng si å være kunstner, og hva vil det si å være «borger»? Dypere sett handler det om den kamp det ærlige, skapende mennesket fører med borgerligheten i seg selv. Romanen berører også skoleproblematikk og mobbing på en måte som gjør det relevant å minne om at den kom ut samtidig med Jens Bjørneboes Jonas. Samme år holdt hun foredraget «Abraham i sandkassa eller misforstått aktivitet» som siden ble trykt i essaysamlingen Korsvei (1964).

Som rever blant ruiner (1959) går dypt inn i religiøse problemstillinger, og er en av forfatterskapets rikeste romaner. Hvor svalene bor fra 1961 kaster lys over sider ved det norske samfunnet med skildringer av livet i en studentbrakke som basis. Den skarpskodde essaysamlingen Korsvei fører direkte inn i Aslaug Groven Michaelsens mest brennende problemstillinger. De som var 14 (1968) skildrer innenfra representanter for den generasjonen som opplevde å få ungdomstida preget av annen verdenskrig. Serien av erindringsbøker, som hittil består av 7 bøker og som begynner med Atta i kunstnerhuset, kaster ikke bare lys over Groven Michalsens egen bakgrunn og miljø, med nærbilder av bl.a.Ingeborg Refling Hagen (som var søster av hennes mor, Ragna) og av faren, komponisten Eivind Groven; den er også samtidshistorie. Den siste boka i serien, Bestemor blir pendler, kom i 2008.

Aslaug Groven Michaelsen samarbeidet i mange år med Ingeborg Refling Hagen i hennes kulturarbeid Suttung i Oslo og på Tangen. I 1950 var hun med på å grunnlegge den første barnesuttunggruppa på Simensbråten i Oslo.(Se Ingeborg Refling Hagens bok Løftet må holdes, der hun forteller om Suttungarbeidet etter krigen.) Groven Michaelsen har og drevet lesesirkler og har holdt innledninger til, og vært instruktør ved, Suttungteateret. Flere av hennes innledningsforedrag ved Suttungteaterets forestillinger er utgitt i bokform under samletittelen Velkommen til samarbeid. Etter Refling Hagens død har Groven Michaelsen vært sentral i teaterets videre drift. Hun har også stått i spissen for etableringen av Ingeborgmuseet på Tangen og forlaget Krystalline.


Kilde:

Wikipedia, no.wikipedia.org, 22.11.2013, http://no.wikipedia.org/wiki/Aslaug_Groven_Michaelsen 

Tilknyttet (1)
Medvirket i produksjoner (9)
Tittel Premiere Rolle
Vi må greie oss selv (Suttungteatret) 1988 Regi
Om Smag og Behag man ikke disputere. Et Somdetbehagereder af Siful Sifadda (Suttungteatret) 17. jun. 1985 Annet
Driftekaren (Suttungteatret) 16. okt. 1983 Annet
Jødinden (Suttungteatret) 17. apr. 1983 Annet
Mot Karneval (Suttungteatret) 28. okt. 1979 Annet
Bryllupet på Arken (Suttungteatret) 30. mai. 1976 Dramatiker
Den siste gjest (Suttungteatret) 19. okt. 1975 Annet
Barnemordersken (Suttungteatret) 10. nov. 1974 Annet
Driftekaren (Suttungteatret) 19. okt. 1969 Annet
Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Bryllupet på Arken Manus – Forfatter
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler