Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Sesongmagasin for Dansens Hus høst 2014 pdf aug. 2014 Last ned

Ingun Bjørnsgaard

Også kjent som: Ingun Olea Bjørnsgaard

Ingun Bjørnsgaard er norsk danser og koreograf.

I 1992 startet Ingun Bjørnsgaard sitt eget dansekompani, Ingun Bjørnsgaard Prosjekt, forkortet IBP. Samtidig som hun utvikler sin kunst som koreograf i IBP, arbeider Bjørnsgaard også som gjestekorograf for kompanier som Kungliga National Baletten i Stockholm, Skånes Dansteater i Malmö, Carte Blanche i Bergen og Nationalteatret i Oslo. I april 2009 koreograferte hun for Nasjonalballetten ved åpningen av Oslos nye operahus. Ingun Bjørnsgaard Prosjekts karakteristiske stil har utviklet seg trinn for trinn i samarbeid med danserne som har vært engasjert av kompaniet.

Informasjon

(Objekt ID 370)
Objekttype Person
Også kjent som Ingun Olea Bjørnsgaard
Født 1962
Funksjoner Koreograf
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Address Oslo
Nettsted Ingun Bjørnsgaard Prosjekt
Les mer

Etter å ha grunnlagt IBP, gjorde Ingun Bjørnsgaard seg raskt kjent som en sann innovatør i den skandinaviske danseverdenen. Hennes produksjoner vant snart flere internasjonale priser, noe som ga hennes arbeid oppmerksomhet i mange europeiske land.

Et essensielt trekk ved Ingun Bjørnsgaards koreografiske stil er et uttrykt samspill mellom klassisk og moderne dans. Hennes lek med sjangre tillater en analytisk dimensjon å komme til syne – et fritt rammeverk, der dansernes sceniske identitet svever mellom gitte skikkelser og det utildekkede private liv.

I mange av hennes arbeider blir mytiske kvinnefigurer presentert. Disse skikkelsene er fristilt fra sine originale historier og slik får de muligheten til å utvikle sin egen personlige kompleksitet. Til tider ser koreografien ut til å uttrykke en fortelling, men de dramatiske situasjonene blir konstant avbrutt av koreografiske passasjer eller av en danser som trer ut av sin rolletolkning og får øye på noe utenfor den gitte, fiktive situasjonen.

Bjørnsgaards dansestykker kan ikke kalles rent abstrakte. Heller ikke kan de beskrives som fortellende. I stedet kan man betrakte dem som sceniske rom, som befinner seg utenfor en normal, årsaks-og-virknings-aktig tidsramme. Responsen hennes forestillinger har møtt i Norge og utenlands er at Bjørnsgaards koreografier både er kompetente og høyst oppfinnsomme.

Ingun Bjørnsgaard mottok høsten 2010 Kritikerlagets pris i kategorien dans for forestillingen Largo. Bjørnsgaard ble dermed første koreograf som har mottatt denne prisen to ganger, ettersom hun også fikk Kritikerprisen for Sleeping Beauty i 1995. Med Ingun Bjørnsgaard Prosjekt har hun siden 90-tallet vært sentral innenfor norsk dans.

Sidsel Pape sa blant annet dette i sin tale til Ingun Bjørnsgaard ved utdelingen av Kritikerprisen for dans 2009/2010, 30. september 2010 på Litteraturhuset i Oslo:

"I en tid hvor flere samtidsdanskoreografer prøver ut arbeider med store kompanier, viser Bjørnsgaard at hun behersker formatet, så vel som prestasjoner i soli, duo og trio. Når 18 dansere tilsynelatende skaper kaotiske tilstander i Largo, trer en gjennomtenkt komposisjon fram hvor koreografens øye for individet og gruppen er nøye ivaretatt. Bjørnsgaard balanserer glitrende både kraft og skjørhet, humor og tristesse i brå overganger, uventet og uforutsigbart. Forestillingen rager over annen koreografi som er vist på norske scener i perioden 2009/2010.

Bjørnsgaards musikalitet skaper et dynamisk samspill mellom musikk og bevegelse. Musikken er som ved flere av Bjørnsgaards tidligere forestillinger, komponert av Per Henrik Svalastog. Barokkmusikk av Bach, Telemann, Goebel, Händel m.fl. er også brukt."

Les hele talen her.

Kilder:

BIT Teatergarasjen, Oktoberdans 2010. 07.11.2010: http://www.bit-teatergarasjen.no/article/369

Norsk Kritikerlag, kritikerlaget.no, 29.09.2011, http://www.kritikerlaget.no/pages/nor/540-dansekritikerprisen_20092010_til_ingun_bjoernsgaard


Utdanning

1982 – 1985 Balletthøgskolen

1985 – 1987 Martha Graham School of Contemporary Dance

Tilknyttet (2)
Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Der Tod und das Mädchen – Forfatter