Espen Klouman Høiner

Espen Klouman Høiner (født 1981) er en norsk skuespiller, dramatiker og regissør, utdannet ved Statens Teaterhøgskole.

Espen Klouman Høiner kommer fra Nesodden i Akershus.

Etter ferdig utdanning ved Teaterhøgskolen spilte han i Tilbakekomstene under Norsk Dramatikkfestival og Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige ved Teater Ibsen, Nationaltheatret og på turné.

Våren 2012 debuterte han ved Trøndelag Teater som Osvald i Ibsens Gjengangere og samme høst medvirket han i Jeppe.

Informasjon

(Objekt ID 30681)
Objekttype Person
Født 31. aug. 1981
Funksjoner Regissør, Skuespiller, Dramatiker
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Espen Klouman Høiner vant Heddaprisen 2013 i kategorien for beste mannlige birolle/medspiller for rollen som Biff Loman i En handelsreisendes død av Arthur Miller, regi Runar Hodne, og for rollen som Ivar Zolen i Bør Børson jr. av Johan Falkberget/Harald Tusberg/Egil Monn-Iversen, regi Erlend Samnøen, Trøndelag Teater.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Kategorien beste birolle er vid. Det kan gjelde en skuespiller som lyser opp en forestilling i en smårolle. Men det kan også være et hårfint skille mellom en bi- og hovedrolle. Årets vinner, har både lyst opp i småroller og spilt en bærende rolle i et drama. Han er artistisk, og musikalsk i flere betydninger av ordet. Han gir ikke 'for' mye, men akkurat nok til å skape et assosiasjonsrom rundt en karakter. Prisvinneren må være en gave å samarbeide med for både regissører og kolleger, noe både Bør Børson og En handelsreisendes død viser. Årets pris for beste mannlige birolle/medspiller går til Espen Klouman Høiner."

Espen Klouman Høiner mottok Heddaprisen 2019 i klassen for beste scenetekst for sin tekst til Vi, folket, som han også regisserte.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen:

"Man kan mene at en av teatrets viktigste oppgaver er å gi en scene for historier som sjelden blir hørt. Scenerommet gir dessuten en spesiell mulighet for konsentrert lytting. Og det er nettopp dette som er det sentrale i årets beste scenetekst: Vi blir invitert til meditasjon rundt historier fra liv som ikke så ofte får oppmerksomhet i en bråkete samtid. Årets vinner bruker den personlige betroelsens tone. Materialet er dokumentarisk – poetisk og utsøkt bearbeidet, men fortsatt jordnært og ujålete i presentasjonen. Gjennom nennsomme gjenfortellinger av hverdagssituasjoner rommer teksten mange lag av undertekst. Teksten spiller på lag med forestillingens lavmælte, vittige og finjusterte sceniske virkemidler, og slik kommer vi både tett på enkeltskjebner og zoomer ut på det storpolitiske bildet på samme tid. Denne kombinasjonen av nærhet og distanse, poesi og politikk, humor og alvor, og insisteringen på det vakre i det uspektakulære – gjør årets beste scenetekst til en rørende og viktig tekst med potensial for gjenkjennelse, nyansering og forståelse."

Espen Klouman Høiner har medvirket i spillefilmene Bare Bea, Reprise, Switch, Upperdog og nå sist i En som deg. Filmkritikeren Manohala Dargis i New York Times foreslo ham og medspiller Anders Danielsen Lie som kandidater til Oscarprisens beste mannlige hovedroller for deres innsats i Reprise.

Ved siden av yrket som skuespiller har han også vært programleder i P3 og er skribent og forfatter. Han debuterte høsten 2011 med novellesamlingen 11 i 11.

KILDER:

Heddaprisen, heddaprisen.no, 10.06.2013, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1176

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, 16.10.19, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2019

Sceneweb om Heddaprisen, www.sceneweb.no, 16.10.19, https://sceneweb.no/nb/awarding/93019/Heddaprisen_2019-2019

Utdanning

Statens Teaterhøgskole, Oslo, Norge

Tilknyttet (1)
Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Den skinnende byen 2022, Manus, Drama – Forfatter