Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Program til Den blinde dronningen - sommerteater (1993) pdf 1993 Last ned

Trine Wiggen

Også kjent som: Trine Amalie Wiggen Kramhøft

Trine Amalie Wiggen Kramhøft (1968) er en norsk skuespiller. Trine Wiggen, født i 1968, gikk først på Ballettakademiet i Göteborg (1988-1989). Så tok hun teatervitenskap grunnfag før hun begynte på Statens Teaterhøgskole i 1994.

Sammen med Anne Regine Klovholt etablerte hun teaterkompaniet !bang produksjoner i 1997.

Informasjon

(Objekt ID 2688)
Objekttype Person
Også kjent som Trine Amalie Wiggen Kramhøft
Født 1968
Funksjoner Oversetter, Regissør, Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Epost twiggen@mail.dk
Address Uranienborg terrasse 17, 0351
Nettsted BIBSYS publikasjoner av Trine Wiggen, IMDb, NATIONALTHEATRET
Les mer

Trine Wiggen har vært ansatt både på Den Nationale Scene og på Oslo Nye Teater, og i 1998 kom hun til Nationaltheatret. Der har hun blant mange andre roller tolket Fanny Wilton i Sebastian Hartmanns oppsetning av Jon Gabriel Borkman, og Barbro i hans Markens Grøde. Hun spilte tittelrollen i Jon Fosses gjendiktning av Racines Fedra på svenske Riksteatern.

For sin tolkning av Una i Blackbird ble hun nominert til Heddaprisen 2006 i klassen for beste kvinnelige hovedrolle, og hun mottok Morgenbladets alternative Gablerpris. Hun har også spilt i en rekke filmer - En folkefiende, Varg Veum - Bitre Blomster, Vinterkyss, Mannen som elsket Yngve.

Trine Wiggen vant Heddaprisen 2010 i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle for tittelrollen i Valerie Solanas skal bli president i Amerika av Sara Stridsberg på Teatret på Torshov, Nationaltheatret. Juryens begrunnelse var som følger:

"Uansett om rollen er en såkalt 'hovedrolle', eller det som noe upresist kalles for 'birolle', stiller den like strenge krav til skuespilleren. Det vet årets vinner alt om: På teatret der hun har vært de siste tolv årene, har hun med like stor overbevisning spilt Hedda Gablers barndomsvenninne, en skogmus, en kvinne som desperat søker forklaringen på hvorfor hun ble sveket, og en fuglemor. Blant mye annet.

Hun mottar prisen for sin tolkning av en ensom og ulykkelig kvinne, et barn av sin tid, i desperat revolusjonært opprør mot mannsovermakten, en rolle som spenner fra voldsomme og brutale oppbrudd til nær og såre betroelser.

Prisen går til Trine Wiggen for hennes usentimentale, men gripende fremstilling av tittelrollen i Valerie Solanas skal bli president i Amerika på Teatret på Torshov, Nationaltheatret."

Hun oversatte og regisserte Sam Shepherds Fool for love for Nationaltheatret, med premiere i 2011. Samme år spilte hun rollen som Emilia i Othello.

En fullstendig liste over alle Trine Wiggens roller på Nationaltheatret finnes i teatrets database.

Kilder:

NTO, nto.no, 28.04.2011, http://www.nto.no/pub/NTO/hedda/?aid=485#NTO

Nationaltheatret, natioanltheatret. no, 24.07.2012

Utdanning

Ballettakademiet i Göteborg (1988-1989).

Teatervitenskap grunnfag.

Statens Teaterhøgskole fra 1994.

Tilknyttet (1)
Utmerkelser - Tildelinger (1)