Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Program til Mowgli fra Jungelboken(1998) sommerteater i Frognerparken pdf 1998 Last ned

Ane Dahl Torp

Ane Dahl Torp (født i 1975) er en norsk skuespiller.  Torp er utdannet på Statens Teaterhøgskole fra 1996 til 1999. Samme år ble hun ansatt på Teatret Vårt, og der har hun spilt tittelrollen i Hedda Gabler.

Siden 2002 har hun tilhørt ensemblet på Det Norske Teatret, der hun blant annet har spilt Masja i Måken og Siss i Isslottet. Hun var en del av ensemblet i Sjuk Ungdom som ble Heddanominert i 2011.

Hun er også kjent som en av våre beste kvinnelige filmskuespillere. I 2004 fikk hun sin første Amandapris for sin rolle i fjernsynsserien Svarte penger, hvite løgner, og i 2006 for rollen som Nina Skåtøy i Molands filmversjon av Gymnaslærer Pedersen. I 2004 mottok hun også Folkets filmpris, og i 2007 Gullruten for sin innsats i Kodenavn Hunter.

Informasjon

(Objekt ID 26771)
Objekttype Person
Født 1. aug. 1975
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Ane Dahl Torp vant Heddaprisen 2012 i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Shen Te i Det gode mennesket fra Sezuan, regi Philip Tiedemann, Det Norske Teatret. Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

Årets vinner har i løpet av de siste ti årene tolket høyst ulike roller, seriøse, mindre seriøse, klassiske og moderne. Utenfor sitt faste teater har hun medvirket i en løssluppen farse, men også i et alvorspreget dokumentardrama, og i tillegg har hun rukket å bli en prisbelønnet filmskuespiller. Hun får prisen for sin nyanserte, troverdige og gjennomførte framstilling av en varm, naiv og godhjertet kvinne som i møte med livets harde virkelighet ikke ser annen råd enn å skifte kjønn. Prisen får hun for sin strålende og overbevisende tolkning av Sezuans gode menneske Shen-Te, og av hennes tøffe fetter Shui-Ta på Det Norske Teatret. Prisen for beste kvinnelige hovedrolle går til Ane Dahl Torp.

Ane Dahl Torp vant Aksel Waldemars minnepris 2014 for sin innsats i Haugtussa, Det Norske Teatret. Juryen oppga følgende begrunnelse:

Nynorskprisen er ein oppmuntringspris til teaterfolk som gjer ein ekstra fin innsats for nynorsk som scenespråk og slik er med å styrke vår språkleg mindretalskultur. Ikkje sjeldan har prisen gått til skodespelarar som gjennom eit langt liv på scenen har nådd langt i å perfeksjonere sitt språklege uttrykk. Derfor er det ekstra gledeleg denne gongen å gi prisen til ein heller ung utøvar, ein skodespelar med klare meiningar om og stor interesse for det særeigne ved scenespråket. Uredd har ho gitt seg i kast med ein av nynorskens flottaste klassikarar, Arne Garborgs diktsyklus Haugtussa, og skapt eit moderne uttrykk for Veslemøys fantasivildrande kjærleiksgalskap.

Ane Dahl Torp mottok igjen Heddaprisen 2016 i kategorien for beste kvinnelige skuespiller for rollen som Aig i Solaris korrigert (Det Norske Teatret 2015). Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

Årets vinner har i løpet av sin karriere i norsk teater hatt en lang rekke store og utfordrende oppgaver. Intellektuelt, emosjonelt og skuespillerteknisk har hun vist åpenhet for ulike sjangres ulike kvaliteter. Den rollen hun nå får prisen for, har hun i stor grad selv vært med på å forme. I den utmerker hun seg gjennom en språklig bevisst, musikalsk fremføring. Hun balanserer det allmenne og det særpregede, det tidløse og det futuristiske. Hun viser nysgjerrighet, undring og respekt for sin rollefigur, som er en androgyn hvermansen i en overgangsfase mellom organisk liv og virtuelt liv.

Torp er gift med musiker Sjur Miljeteig, og har to ganger samarbeidet med ham i teaterproduksjon.KILDER:

Heddaprisen, 29.05.2012, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?&mid=1031&aid=1030

Heddaprisen 2014, www.heddaprisen.no, 16.06.2014, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1266

Heddaprisen 2016, heddaprisen.no, 12.06.2016, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1465

Utdanning

1996-1999   Statens Teaterhøgskole