Ulf Wengård

Ulf Wengård (født 15. januar 1927 i Oppegård, død 7. juli 2003) var en norsk skuespiller. Wengård er kjent for sine komedieroller og var med i alle fjorten filmene om Olsenbanden.

Ulf Wengård debuterte ved Studioteatret i 1940-årene, var med i Ny Norsk Ballett, studerte jazzdans ved June Taylors Academy of Dance i USA og Fred Astaires Ballroomskole. Senere var han engasjert ved Chat Noir og Folketeatret. Fra 1954 arbeidet Wengård ved Det Nye Teater og Oslo Nye Teater i blant annet Sommer i Tyrol, som Snoopy i Knøttene. En av hans beste roller var som Jamie i My Fair Lady i 1960, da han spilte mot Helge Reiss og Henki Kolstad.

Informasjon

(Objekt ID 21401)
Objekttype Person
Født 15. jan. 1927 (Død 7. jul. 2003)
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Wengård var særegen som skuespiller fordi han ofte insisterte på å ha den minste rollen i en oppsetning. Ved Oslo Nye Teater fulgte han denne målsetningen til punkt og prikke. Grunnen var at han mente statistene lett ble oversett i en oppsetning og ønsket å gi en rolle med få replikker like mye kunstnerisk fylde som en bærende hovedrolle. Ifølge Henki Kolstad ville han ikke ha roller med mer enn ti replikker. Som en følge av dette ble han selvoppnevnt leder av Norsk Smårolleforbund, og i denne egenskap søkte han på stillingen som kringkastingssjef i NRK etter Einar Førde.

Wengård skapte sin karakteristiske postmann-rolle for Barne-TV i 1960-årene, og det er i denne rollen han er best husket. I 1968 fikk han en slager med «Tannpussevise», som ble sunget av postmannen og refrenget lød slik : Det blir ikke hull i en tann som er ren, og tennene de pusser vi jo en etter en.Og godteri spiser vi bare til fest, sånn en gang i uka er best. Det er flaut, det er flaut, det er flaut, flaut, flaut å bare kunne tygge graut.

På denne tiden spilte han mot tante Ragne (Ragne Tangen), og en vaktmester, spilt av Svein Byhring. Wengård gjentok rollen som postmannen i Jul i Skomakergata i 1979 og sporadisk i årene som fulgte.

Han satt i pressekomiteen for Holmenkollrennene i over 40 år. For sitt frivillige virke på pressetribunen mottok han Skiforeningens æresplakett. I 1997 mottok han Kongens fortjenstmedalje i sølv.

KILDER:

Oslo Nye Teaters repertoardatabase. Giver: Oslo Nye Teater. Importert til Scenewebdatabasen 07.10.2010

Wikipedia, no.wikipedia.org, 21.01.2016, https://no.wikipedia.org/wiki/Ulf_Weng%C3%A5rd