Lillebil Ibsen

Også kjent som: Sofie Parelius Monrad Krohn

Lillebil Ibsen (født som Sofie Parelius Monrad Krohn 6. august 1899, døde 22. august 1989) var en norsk skuespiller og danser.

Lillebil Ibsen var datter av skuespiller, regissør og teatersjef Gyda Christensen og ingeniør Georg Monrad Krohn. Hun var gift med regissør Tancred Ibsen.

Lillebil Ibsen debuterte som danser i en alder av tolv år, i pantomimeforestillingen Prinsessen på ertenNationaltheatret i 1911.

Hun studerte dans og skuespill med Hans Beck i København, med Michel Fokine, og med Max Reinhardt i Berlin. Reinhardt ga henne ledende roller i en lang rekke ballett- og pantomimeproduksjoner, noen ganger roller skapt spesielt for henne. Die Schäferin, Die grüne Flöte, Lillebils Hochzeitsreise, Sumurun og Prima Ballerina var forestillinger der hun hadde hovedrollen. I 1917 spilte hun også nonnens rolle i en av Max Reinhardts oppsetninger av den store pantomimen Das Mirakel. I denne perioden brukte hun etternavnet Christensen.

Etter at Lillebil Ibsen giftet seg med Tancred Ibsen i 1919 bestemte hun seg gradvis for å flytte tilbake til Norge, og fra cirka 1923 var hun etablert som danser og skuespiller i Oslo, i stor grad med turneer og gjesteopptredener utenlands.

Informasjon

(Objekt ID 21283)
Objekttype Person
Også kjent som Sofie Parelius Monrad Krohn
Født 6. aug. 1899 (Død 22. aug. 1989)
Funksjoner Skuespiller, Danser
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Nettsted NORSK BIOGRAFISK LEKSIKON
Les mer

Lillebil Ibsen var tilknyttet Det Nye Teater, som senere ble en del av Oslo Nye Teater, fra 1929 til 1946. I denne perioden samarbeidet hun svært ofte med sin mor Gyda Christensen. Lillebil Ibsen spilte sentrale roller i morens oppsetninger av Henrik Ibsens Vildanden (Det Nye Teater 1942), Hedda Gabler (Det Nye Teater 1943), Fruen fra havet (Det Nye Teater 1945) og Når vi døde vågner (Det Nye Teater 1947).

Blant andre mor/datter-samarbeid på Det Nye Teater var Bayard Veillers Mary Dugan-saken, Agatha Christies Det kom en fremmed (1940), Moss/Kaufmans Mannen som kom til middag (1940) og Noel Cowards Privatliv (1945). Også etter at Gyda Christensen offisielt hadde pensjonert seg tok hun gjesteoppdrag som regissør. I 1949 iscenesatte hun Somerset Maughams Jane for Det Nye Teater, med Lillebil Ibsen i tittelrollen, og i 1950, da Christensen var 77 år, satte hun opp Jean Anouilhs Elsker, elsker ikke for samme teater.Ibsen spilte grevinnen.

Ellida i Fruen fra havet hadde Lillebil Ibsen for øvrig allerede i 1925 spilt på The Lyric Theatre i London. Hun tolket også senere Ibsen-roller, som Nora i Et dukkehjem (1956) og Helene Alving i Gengangere (1954). Sistnevnte ble vist både i Paris og i Stockholm, i tillegg til i Oslo.

Lillebil Ibsen profilerte seg også som en både elegant og frodig komedienne i skuespill som f.eks. Privatliv av Noel Coward, stykkene Teater og Jane av Somerset Maugham, Shakespeares Troll kan temmes og Madame Sans-Gêne av Sardou. Innimellom hadde hun opptredener i Sverige og i Danmark, bl.a. i Colombe av Jean Anouilh på Det Kongelige Teater i København i 1952.

I årene fra 1956 til 1969 var Lillebil Ibsen fast knyttet til Nationaltheatret, der hun blant annet spilte roller som Claire Zachanassian i Besøk av gammel dame av Friedrich Dürrenmatt (1957), som Mrs. Warren i Shaws Mrs. Warrens forretning (1957), som Martha i Hvem er redd for Virginia Woolf? av Edward Albee (1964), og som Lady Bracknell i Oscar Wildes Hvem er Ernest? (1972).

Sammen med Per Aabel hadde hun kjempesuksess i Jerome Kiltys Kjære løgnhals, på Nationaltheatret i 1961. De delte Kritikerprisen i 1961 for denne forestillingen, som ble gjenopptatt flere ganger og spilt på turné i Norge, Sverige og Danmark, samt adaptert for radio og fjernsyn. Med en gjenopptagelse av denne forestillingen feiret Lillebil Ibsen sitt 70-årsjubileum som scenekunstner 1981.

Mot slutten av sin karriere gjestet Lillebil Ibsen flere ganger Oslo Nye Teater, blant annet i 40 karat, Harold og Maude og A Little Night Music.

I 1961 publiserte hun selvbiografien Det begynte med dansen.

Kilder:

Oslo Nye Teaters forestillingsarkiv

Norsk Biografisk Leksikon om Lillebil Ibsen, http://nbl.snl.no/Lillebil_Ibsen

Nationaltheatret om Lillebil Ibsen, http://forest.nationaltheatret.no/Persons/Details/485e723b-150d-4ac0-9ab1-30b4767d9986

Norsk Biografisk Leksikon om Gyda Christensen, http://nbl.snl.no/Gyda_Christensen

Utmerkelser - Tildelinger (1)