Jean-Baptiste Molière

Også kjent somJean-Baptiste Poquelin
Født1622 (død 17. feb. 1673)
FunksjonerSkuespiller, Dramatiker
NasjonalitetFransk
KjønnMann

Om Jean-Baptiste Molière

Jean-Baptiste Molière (født som Jean-Baptiste Poquelin i januar 1622, døpt 15. januar samme år i Paris, død 17. februar 1673) var en fransk dramatiker, skuespiller og teateradministrator.

Les mer

Medvirkende i

Vis alle

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Verk av Jean-Baptiste Molière

Vis alle

Mer om Jean-Baptiste Molière

Molière anses som en av verdens viktigste komedieforfattere. For å sitere Encyclopædia Britannica: "Komedie hadde en lang historie før Molière, som brukte mange av dens mest tradisjonelle former, men han lyktes i å finne opp en ny stil som var basert på et dobbeltsyn der normalt og unormalt ble sett i forhold til hverandre - komedie der sannhet ble en motsetning til lettvinte slutninger, det intelligente ble sett ved siden av det pedantiske."

Som Jean-Baptiste Poquelin fikk han en dyr utdannelse, betalt for av faren, som arbeidet for det franske hoffet. Han brøt med faren i 1643, i ønsket om en karriere i teatret, og scenenavnet hans, Molière, er først funnet i et dokument fra 28. juni 1644. Det er ukjent når han begynte å skrive for teatret.

Stykket Den innbilt syke ble Molières siste. Det hadde sin verdenspremiere i 1673, og i den første oppsetningen spilte dramatikeren rollen som hypokonderen Argan. Han kollapset på scenen 14. februar, i løpet av sin fjerde offentlige opptreden i rollen, og døde i sitt hjem kort tid etter.

KILDE:

Encyclopædia Britannica, http://global.britannica.com/EBchecked/topic/388302/Moliere

Medvirket i

Verk av Jean-Baptiste Molière