Elsa Lystad

Elsa Lystad (født i Oslo 9. juli 1930) er en norsk skuespiller og komiker.  Elsa Lystad har arbeidet for en lang rekke norske teatre. I 1957 ble Lystad engasjert på Falkbergets Teater (et turnéteater drevet av Magnus Falkberget), og hun debuterte i Toralf Sandøs regi som Laura Isaksen i Bør Børson jr., på en tretten måneder lang turné.

Informasjon

(Objekt ID 20710)
Objekttype Person
Født 9. jul. 1930
Funksjoner Skuespiller, Komiker
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

I 1958–64 var hun ved Det Norske Teatret etter en mindre rolle i deres versjon av Bør Børson. De fleste rollene var små, men hun begynte å finne sin egen form som Minda i Prøysen-musikalen Trost i Taklampa (1963) og som Sersjant-Petra i Fjernsynsteatrets Ungen (1960).

Ved det nystartede revyteatret Lysthuset i Stortingsgata i Oslo samarbeidet hun i 1965 med den gang ferske fjes som Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr., fulgt av engasjementer hos Einar Schanke på Chat Noir og filmgjennombrudd i Hurra for Andersens (1966).

I sitt eget fjernsynsshow Dream Girl (1969) framstilte hun både Julie Andrews og Marlene Dietrich.

I 1970 spilte hun Sigrid Undsets novelleskikkelse Selma Brøter i Per Bronkens regi i Fjernsynsteatret, der hun var ansatt til 1973, med Olga i Tsjekhovs Tre søstre som et høydepunkt.

Etter Chat Noir-revyen 1972, kalt Kjære, lille Norge, var Elsa Lystad 1973–76 ved Oslo Nye Teater i komedier og musikaler. Her innledet hun og Rolf Just Nilsen et nært samarbeid, som fortsatte i fjernsynet.

Ved Den Nationale Scene 1976–80 spilte hun store klassiske roller som Goneril i Kong Lear, Lavinia i Det lykkelige valg og Martha i Hvem er redd for Virginia Woolf? av Edward Albee.

Fra 1980 har hun vært frilanser, og arbeidet blant annet for Einar Schanke, Dag Frøland og Tramteatret, Nationaltheatret, Riksteatret, Det Norske Teatret, NRK og Oslo Nye Teater. I 2003 spilte hun forestillingen Marlene Dietrich - En blå engel på Victoria Scene West.

Mange husker henne også som Kathinka Stordahl i Kranes Konditori, fru Stockmann i En Folkefiende og Nille i Jeppe paa Bierget. Dessuten har hun spilt sentrale musikalroller, bl.a. i musikalversjonen av To muntre herrer fra Verona (Oslo Nye Teater), Annie (Bryggeteatret), Oliver (Chateau Neuf) og Annie 2 (Chateau Neuf).

I 1986 ga hun ut selvbiografien Hva er det med meg?.

Tre dager før hun fylte 82 sommeren 2012 hadde hun premiere på forestillingen Mitt liv som Elsa, der hun, akkopagnert av Petter Anthon Næss, oppsummerer sitt liv på og av scenen.

Kilder:

Store Norske Leksikon om Elsa Lystad, http://snl.no/Elsa_Lystad/norsk%20skuespiller

Norsk Biografisk Leksikon om Elsa Lystad, http://snl.no/.nbl_biografi/Elsa_Lystad/utdypning

Dagbladet, Lyspunktet Lystad, http://www.dagbladet.no/2012/07/07/kultur/scene/sceneanmeldelse/anmeldelser/elsa_lystad/22456092/