Anne-Cath. Vestly

Også kjent som: Anne-Catharina Schulerud

Anne-Cath. Vestly (fullt navn Anne-Catharina Vestly, født som Anne-Catharina Schulerud 15. februar 1920 på Rena i Åmot og død 15. desember 2008 i Mjøndalen i Nedre Eiker) var en norsk barnebokforfatter, billedkunstner, forteller og skuespiller. Vestly er mest kjent for sitt forfatterskap og for sitt arbeid for barn og unge i NRK TV og NRK Radio.

Anne-Cath. Vestly startet sin teaterkarriere på Universitetet i Oslo. Studentteatret stengte imidlertid under krigen. Vestly fikk da kontakt med gruppen i Unge Skuespilleres Forening som arbeidet i skjul med Stanislavskijs system. Denne gruppen dannet Studioteatret hvor Vestly debuterte 15. juni 1945. Hun var med i Studioteatret til 1951. 

Informasjon

(Objekt ID 20576)
Objekttype Person
Også kjent som Anne-Catharina Schulerud
Født 15. feb. 1920 (Død 15. des. 2008)
Funksjoner Forfatter, Skuespiller, Forteller, Billedkunstner
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Nettsted Anne-Cath.Vestly 100, NORSK BIOGRAFISK LEKSIKON
Les mer

Anne-Cath. Vestly ble aller mest kjent for å skrive barnebøker, med skikkelser som Ole Aleksander Filibom-bom-bom, Mormor og de åtte ungene, Lillebror og Knerten, Aurora og Guro. Flere av skikkelsene skrev hun flere bøker om, og totalt skrev hun godt over femti bøker. Flere av dem er dramatisert for teater, og mange er også filmatisert.

I Norge er Anne-Cath. Vestly sett på som en av de aller største forfatterne blant barneklassikerne, i samme generasjon som svenskenes Astrid Lindgren og norske Thorbjørn Egner og Alf Prøysen.

Vestly var også kjent fra radioprogrammet Barnetimen for de minste, særlig fra 1950-tallet. Da hun flyttet til Oslo som ung satset hun på en skuespillerkarriere, og hun spilte i barne-tv-serien Kanutten og Romeo Clive mot Alf Prøysen. I en rekke filmer på et senere tidspunkt ga hun også liv til Mormor-skikkelsen fra sine egne bøker om mormor og de åtte ungene.

Anne-Cath. Vestly var den første som brakte storbyen inn i barnebøkene i Norge, og hun vakte skandale mer enn én gang. Særlig på 1950-tallet da hun fortalte barna gjennom radioen at barna kom fra mammaens mage, og ikke fra 'storken'. Det førte til drapstrusler og protester, fordi små barn ikke skulle få vite noe så 'skittent'. Neste serie var om Mormor og de åtte ungene, der drabantbyen også ble innført i barnelitteraturen. Serien startet med Åtte små, to store og en lastebil 1957, året etter kom Mormor og de åtte ungene i skogen.

Så kom fortellingen om Lillebror og Knerten. På 1960-tallet var Vestly igjen i kritikernes søkelys, fordi faren til Aurora ble hjemmeværende far. Dette førte til massiv kritikk fra menn, men aller mest fra kvinner som syntes synd på den stakkars mannen som trillet barnevogn.

Vestly leste ofte sine egne bøker i innspillinger, og var kjent for sin 'snille' stemme og varme fortellerstil. Likevel evnet hun å ta opp emner som brakte nåtiden og dagliglivet i byen inn i barneboklitteraturen. Samtidig sto hun for å snu opp-ned på vante forestillinger og var ikke redd for å utfordre barnas, og ikke minst voksnes, fordommer.

Anne-Cath Vestlys bøker er oversatt til en rekke språk, og hennes verk kan sammenfattes som en kjærlighetserklæring til barn og barndom. Ikke før hun hadde fylt 83 år kom Anne-Cath. Vestly med sin første voksenbok. Da var hun klar med satiriske tekster om samfunnet.

Anne-Catharina Vestlys foreldre var Mentz Oliver Schulerud (1877 - 1931) og Aagot Schulerud (1875 - 1957). Hun var gift med Johan Vestly (1923 - 1993), og de fikk to sønner sammen, Jo Vestly og Håkon Vestly. Anne-Cath. Vestly var søster av Mentz Schulerud (jr.).

Ektemannen, Johan Vestly, var lenge hennes faste illustratør, men etter Johan Vestlys død illustrerte Anne-Cath. Vestly selv bøkene sine. Om sitt eget liv har hun gitt ut erindringsbøkene Lappeteppe fra en barndom (1990) og Nesten et helt menneske – lappeteppe 2 (2000).

I november 2008 gikk Anne-Cath. Vestlys sønn, Jo Vestly, ut i media og fortalte at hun led av demens (Alzheimers), og at hun derfor hadde flyttet inn på et sykehjem i Mjøndalen. Hun døde 15. desember samme år.

KILDER:

Anne-Cath. Vestly 100 år, annecathvestly100.no, 15.09.2020, https://annecathvestly100.no/

Store Norske Leksikon on Anne-Cath. Vestly, http://snl.no/.nbl_biografi/Anne-Cath_Vestly/utdypning

Wikipedia, no.wikipedia.org, 14.12.2011, http://no.wikipedia.org/wiki/Anne-Cath._Vestly

Tilknyttet (1)
Verk (8)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Lars Pusekatt og vennene hans lager hopprenn 1949, Manus, Barn og unge, Hørespill – Forfatter
Huset i skogen 1959, Manus, Barn og unge, Realisme – Forfatter
Eventyret om Kvikko, også kalt Hvor er Kvikko? og Petter sin Teddy sin Kvikko Manus, Barn og unge, Eventyr, Komedie – Forfatter
Ut av trolldommen 1965, Manus, Barn og unge – Forfatter
Lillebror og Knerten 1962, Litteratur, Barn, Roman, Skjønnlitteratur – Forfatter
Knerten gifter seg Litteratur, Barn, Roman, Skjønnlitteratur – Forfatter
Nyfødt Andersen 1970, Manus, Barn og unge – Forfatter
Heksen Innmaria og Frankogfri Manus, Barn og unge – Forfatter