Kate Pendry

Født19. okt. 1965
FunksjonerRegissør, Skuespiller, Produsent, Dramatiker
NasjonalitetBritisk
KjønnKvinne
Epostkatependry@gmail.com

Om Kate Pendry

Kate Pendry er en britiskfødt skuespiller, performancekunstner og dramatiker, bosatt i Norge. Pendry har bodd i Oslo siden 1995 og arbeider innenfor ulike medier. Hun har markert seg med konfronterende arbeider, med et personlig og politisk innhold.


Les mer

Tilknyttet

Vis alle

Medvirkende i

Vis alle

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Verk av Kate Pendry

Vis alle

Utmerkelser

Mer om Kate Pendry

Kate Pendry er en erfaren skuespiller som visualiserer historiene hun forteller ved bruk av sarkasme og svart humor – noe hun blant annet demonstrerte i forestillingen Sex in the Warzone. Alene på scenen med en mikrofon fortalte hun i dette stykket om sin reise til Balkan i 2002, sju år etter krigens slutt: fra London til Sarajevo, Dubrovnik, Montenegro og endelig til Kosovo.

Kate Pendry regnes som en kontroversiell kunstner, og hun har møtt sterke reaksjoner på mange av sine forestillinger. I oppsetningen Tales From A Wicked Child brukte hun bilder av døde barn i forestillingen, og på The Wall of Fame and Shame hang det bilder av blant annet et av Baneheia-drapsmennene, sammen med George W. Bush og Anne Frank. På grunn av trusler har hun til tider måttet bruke beskyttelse for å kunne gjennomføre forestillingene.

Hun har deltatt på Performancefestivalene i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter i 2003, 2004 og 2008. Sistnevnte festival var i sin helhet viet hennes kunstnerskap med gjestebidrag av Sons of Liberty og Kim Atle Hansen.

Kate Pendry er også programleder i radiOrakel. I 2009 ble hun nominert til Ibsenprisen for stykket Pornography som gikk på Det Åpne Teater sommeren 2009.

Kate Pendry vant Ibsenprisen 2010 for stykket Erasmus Tyrannus Rex.

Juryen oppga følgende begrunnelse:

"Den norske teaterverden har ofte, og med god grunn, etterlyst stykker skrevet om og for ungdom. Med Erasmus Tyrannus Rex har Kate Pendry gitt et rått og direkte svar på den utfordringen. Scenen er en skolegård, aktørene er elever og typetegningene er skarpe portretter av mobbere og medløpere, ofre og alfahanner.

Pendry har valgt en original form, ikke minst språklig. Nåtidig slang og jargon, humor, skjells- og ukvemsord, halve setninger og det rene drittpreik er tatt temmelig på kornet, og det serveres med en heftig pågående energi. Men det hele er satt i en streng klassisk ramme som gjør replikkene til en rytmisk, poetisk strøm av ord. Poetisk, ikke som i lyrikk eller fast verseform, men som et - i bokstavelig forstand - 'kunstig' uttrykk. Kunstferdig uten å bli tilgjort eller jålete.

Den klassiske rammen er åpenbar også i dramaturgien. Stykket bærer tydelige spor fra det gamle greske drama, med kor og forteller, og grupper av antagonister og protagonister, med helter og ofre, og med en skjebnesvanger uavvendelighet. Den dystre bakgrunnen som kommer fram i stykkets sjokkerende avslutning, er nemlig de mange blodige skolemassakrer vi har sett rundt omkring i verden.

Juryen vil betegne Erasmus Tyrannus Rex som et originalt bidrag til norsk dramatikk."

Kilder:

Ibsen Awards, www.ibsenawards.com, 26.11.2013, http://www.ibsenawards.com/ia/vinnere/kate-pendry/

Wikipedia, http://no.wikipedia.org, 21.08.2010, http://no.wikipedia.org/wiki/Kate_Pendry

Alle tilknytninger

Medvirket i

Verk av Kate Pendry