Petter Næss

Født14. mar. 1960
FunksjonerRegissør
NasjonalitetNorsk
KjønnMann

Om Petter Næss

Petter Næss (født 1960) er en norsk teater- og filmregissør.

Han begynte sin karriere som produksjonsassistent i Fjernsynsteatret og arbeidet som skuespiller fra 1985 til 1996. Fra 1996 var han instruktør og prosjektleder ved Centralteatret, hvor han etablerte Caféscenen med rom for frie grupper og skuespillere med egne prosjekter.

For teatret har Petter Næss blant annet satt i scene Sa mor av Hal Sirowitz, Tatt av kvinnen etter Erlend Loes roman og Elling og Kjell Bjarne (1999) etter Ingvar Ambjørnsen.

Petter Næss regisserte Den sommeren pappa ble homo (Hålogaland Teater 2015), som mottok Heddaprisen 2016 i kategorien for årets barne- og ungdomsforestilling.

Les mer

Medvirkende i

Vis alle

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)

  Verk av Petter Næss

  Vis alle

  Mer om Petter Næss

  Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Den sommeren pappa ble homo:

  "Årets barne/ungdomsforestilling er en på samme tid humoristisk, absurd, burlesk, sår, varm og litt pinlig historie om den vanskelige puberteten. I tillegg er den befriende avvæpnende om fortsatt tabubelagte seksuelle tema, skilsmisseproblematikk og homofobi. Det er sjelden å se en forestilling der alt er fortalt fra ungdommens ståsted, direkte, omsvøpsløst, lekende og i et uvanlig frodig språk uten at det blir påtatt. Dette var ekte."

  Petter Næss har etablert seg som en av de ledende norske filmregissørene, først med komedien Absolutt blåmandag (1999) og deretter med kinosuksessen Elling (2001) etter Ambjørnsens roman. Tenåringsfilmen Bare Bea ble også populær. Hans første amerikanskproduserte film, Mozart and the Whale (2005), fikk god mottagelse, men ble ingen kinosuksess.

  Senere har han blant annet regissert Elling-filmen Elsk meg i morgen (2005) og Tatt av kvinnen (2007) etter Loes roman. I 2010 regisserte han Maskeblomstfamilien basert på Lars Saabye Christensens bok, og i 2012 Into the White, med en blanding av norske og utenlandske skuespillere.

  KILDER:

  Store Norske Leksikon om Petter Næss, http://snl.no/Petter_N%C3%A6ss

  Internet Movie Database om Petter Næss

  Heddaprisen, heddaprisen.no, 12.06.2016, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1465

  Medvirket i

  Verk av Petter Næss