Petter Næss

Petter Næss (født 1960) er en norsk teater- og filmregissør. Næss begynte sin karriere som produksjonsassistent i Fjernsynsteatret og arbeidet som skuespiller fra 1985 til 1996. Fra 1996 var han instruktør og prosjektleder ved Centralteatret, hvor han etablerte Caféscenen med rom for frie grupper og skuespillere med egne prosjekter.

For teatret har Petter Næss blant annet satt i scene Sa mor av Hal Sirowitz, Tatt av kvinnen etter Erlend Loes roman og Elling og Kjell Bjarne (1999) etter Ingvar Ambjørnsen.

Petter Næss regisserte Den sommeren pappa ble homo (Hålogaland Teater 2015), som mottok Heddaprisen 2016 i kategorien for årets barne- og ungdomsforestilling.

Informasjon

(Objekt ID 19121)
Objekttype Person
Født 14. mar. 1960
Funksjoner Regissør
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Den sommeren pappa ble homo:

"Årets barne/ungdomsforestilling er en på samme tid humoristisk, absurd, burlesk, sår, varm og litt pinlig historie om den vanskelige puberteten. I tillegg er den befriende avvæpnende om fortsatt tabubelagte seksuelle tema, skilsmisseproblematikk og homofobi. Det er sjelden å se en forestilling der alt er fortalt fra ungdommens ståsted, direkte, omsvøpsløst, lekende og i et uvanlig frodig språk uten at det blir påtatt. Dette var ekte."

Petter Næss har etablert seg som en av de ledende norske filmregissørene, først med komedien Absolutt blåmandag (1999) og deretter med kinosuksessen Elling (2001) etter Ambjørnsens roman. Tenåringsfilmen Bare Bea ble også populær. Hans første amerikanskproduserte film, Mozart and the Whale (2005), fikk god mottagelse, men ble ingen kinosuksess.

Senere har han blant annet regissert Elling-filmen Elsk meg i morgen (2005) og Tatt av kvinnen (2007) etter Loes roman. I 2010 regisserte han Maskeblomstfamilien basert på Lars Saabye Christensens bok, og i 2012 Into the White, med en blanding av norske og utenlandske skuespillere.

KILDER:

Store Norske Leksikon om Petter Næss, http://snl.no/Petter_N%C3%A6ss

Internet Movie Database om Petter Næss

Heddaprisen, heddaprisen.no, 12.06.2016, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1465

Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Alt var bedre før Manus – Forfatter