Ellen Ruge

Ellen Ruge (født i Oslo i 1960) er en norsk lysdesigner, bosatt i Sverige.

Ellen Ruge er utdannet på Fotoskolan i Stockholm og Videoakademin i Göteborg. Hun har vært aktiv som lysdesigner både i Stockholm og i utlandet siden midten av 1980-tallet.

Her i Norge har hun flere ganger samarbeidet med Eirik Stubø, blant annet i Hedda Gabler, Neger og hunder i kamp, og Eg er vinden, men også med Ole Anders Tandberg (En vanlig dag i helvete og En midtsommernattsdrøm), for å nevne noe.

I 2012 har hun hatt ansvaret for lysdesignen til Ulysses vender hjem på Den Norske Opera, med premiere i mai, og til Jeg forsvinner av Arne Lygre på Nationaltheatret, premiere i august 2012.


Informasjon

(Objekt ID 1752)
Objekttype Person
Funksjoner Lysdesigner
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Ellen Ruge vant Heddaprisen 2009 i klassen for beste visuelle design for sin lysdesign til RosmersholmNationaltheatret.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"I snart ti år har årets vinner satt sitt helt spesielle preg på en rekke høyst forskjellige, men alltid meningsfylte oppsetninger. Ikke bare fordi hun nøkternt, men samtidig fantasieggende bruker sitt medium til å skape rom og landskap, men også fordi hun finstemt og intuitivt dikter med, og til, teksten hun skal belyse.

Paradoksalt nok behersker hun også mørket, mangelen på lys, til fulle! Hennes talent er så mangfoldig og originalt at hennes innsats i forestillingen blir et selvstendig kunstverk, samtidig som hun både utvider og presiserer så vel regissørens som scenografens intensjoner.

Prisen for beste lysdesign går til Ellen Ruge for hennes medtolkning av Rosmersholm på Nationaltheatret."

Ellen Ruge ble også nominert til Heddaprisen 2004 i klassen for beste scenografi, kostymedesign og lysdesign for sin lysdesign til Vinterforvaring, produsert av Nationaltheatret i 2003.

Mer info om Ellen Ruge og fotografier av hennes arbeider finnes på hennes hjemmeside www.ellenruge.se.

Kilder:

Heddaprisen

Ellen Ruge, www.ellenruge.se

Utdanning

Fotoskolan i Stockholm

Videoakademin i Göteborg (del av det svenske Folkuniversitetet)