Lennart Lidström

Lennart Lidström (født 1950) er en norsk-svensk regissør og dramatiker, som også har jobbet som journalist, skuespilller, musiker og komponist. Han har sin dramatikerutdannelse ved professor Rudolf Penka i Stockholm og ved Eugene O'Neill Theatre Center i USA.

I Norge har Lidström arbeidet for Tramteatret, Piratteatret, Nordland Teater, Telemark Teater, Radioteatret og NRK tv, Hålogaland Teater, Nationaltheatret, Hedmark Teater/Teater Innlandet, Dameteater & Sønn og andre frie gruppekonstellasjoner. Lidström har vært representert med showcases off-Broadway i New York og med produksjoner ved The Queens Festival, Belfast, Nord-Irland.

Han har også undervist ved Teaterhøgskolene både i Oslo og Stockholm.

Informasjon

(Objekt ID 17060)
Objekttype Person
Født 1950
Funksjoner Regissør, Komponist, Skuespiller, Musiker, Dramatiker, Journalist
Nasjonalitet Svensk
Kjønn Mann
Les mer

Lennart Lidström fikk den norske Ibsenprisen i 2011, for sitt stykke Pingviner i Sahara (produsert av Teater Innlandet, med gjestespill bl.a på Det Norske Teatret). I stykket møtes lyrikeren Tor Jonsson og dikteren, visekunstneren og fortelleren Alf Prøysen etter døden, og de snakker om språk og levd liv.

Fra juryens begrunnelse (utdrag):

"Lennart Lidström har skrevet et meget fantasifullt stykke, språklig begavet, humoristisk, fandenivoldsk. Blant mye annet blir det et oppgjør med bigotteri, nennsomt og klokt disponert. En helaftens dialog, - en tenkt dialog, javisst, - man kan forestille seg at det blir langt og mange ord. Men Pingviner i Sahara føles aldri langtrukkent. Tvert om får man en følelse av å komme disse to personene stadig nærmere og tettere. De viser nye sider av seg selv, men forfatteren er trofast mot de autentiske personene, så forskjellige de var, selv om så mye i deres bakgrunn var felles. Et klokt stykke, fullt av empati med Jonsson og Prøysen, og med en god del selvironi og fleip, så også humoren er vel tatt vare på."

Himmelske lyster av Terje Nordby, som Lennart Lidström regisserte for Hedmark Teater, ble nominert til Heddaprisen 2008 i klassen for årets teaterprosjekt.

Lennart Lidström er også kjent for sitt tette samarbeid med Arthur Arntzen. Lidström regisserte forestillingene Oluf og Den fordømte nordlendingen for Hålogaland Teater. De to ble sett av henholdsvis 79 942 og 100 182 tilskuere og er Hålogaland Teaters mestselgende forestillinger noensinne. Han hadde også regi på samme teaters Hemmel og hav og Vett og uvett, sistnevnte basert på Peter Wessel Zapffes humorbok med samme tittel. Begge disse ble også publikumssuksesser, med nær 20 000 tilskuere hver.

Lennart Lidström er født og oppvokst i Sverige, men har bodd i Norge siden 1978.

Kilder:

Ibsenprisen

Heddaprisen

Utdanning

Dramatikerutdannelse ved professor Rudolf Penka i Stockholm og ved Eugene O'Neill Theatre Center i USA.

Tilknyttet
Verk
Tittel Premiere Rolle
Floden 1990, Manus, Enakter – Forfatter
Harry & Larry og muskelmiraklet Manus, Komedie, Enakter – Forfatter
Pingviner i Sahara Manus – Forfatter
Kjøttsuppen er utmerket (Den kjærlige misjonæren) 1998, Manus, Enakter – Forfatter
Milde himmel 1993, Manus, Komedie – Forfatter
Uroens barn Manus, Komedie – Forfatter
Kvinner på en bro 2008, Manus – Forfatter
Zapffe Manus, Monolog – Forfatter
Menn kan... Manus – Forfatter
Kniv-Karlsen 1980, Manus, Barn og unge – Forfatter
Utmerkelser - Tildelinger
Utmerkelser - Nominasjoner
Utmerkelser - med i jury