Øyvind Jørgensen

FunksjonerKoreograf, Danser, Produsent
NasjonalitetNorsk
KjønnMann
Epostojprod@online.no
NettstedØyvind Jørgensen

Om Øyvind Jørgensen

Øyvind Jørgensen er norsk danser og koreograf, utdannet fra Statens Balletthøgskole, danselinjen og Martha Graham School of Contemporary Dance i New York.

Les mer

Medvirkende i

Vis alle

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Utmerkelser

Mer om Øyvind Jørgensen

Øyvind Jørgensen er en del av den modernistiske eksperimentelle dansescenen i Norge, noe han har vært siden midten av 1980-årene. Jørgensen konsentrerer seg om en ekspressiv og dynamisk tilnærming til dansen.

Sin kunstneriske påvirkning har han fått fra studier ved Martha Graham School of Contemporary Dance, japansk Butoh-dans og europeisk samtidsdans. Gjennom en syntese av disse tre forskjellige uttrykk, erfaringer og teknikker, har Jørgensen utviklet sitt personlige uttrykk.

Øyvind Jørgensen ble første gang introdusert for Butoh-dans i 1984 av Sankai Juku i New York. I 1991 fikk han muligheten til å danse hos den japanske Butoh-koreografen Anzu Furukawa i forestillingen Under the Window. Møtet og arbeidet med Furukawa ble betydningsfullt for utviklingen av Jørgensens koreografiske språk.

Soloen Sanger av de siste timer (1997) markerte et vendepunkt i hans kunstneriske karriere som selvstendig koreograf. Med forestillingen Manøvrering i kupert landskap (1999) plasserte Øyvind Jørgensen seg som en av Norges ledende koreografer. For denne forestillingen ble han nominert til Heddaprisen 2000 i åpen klasse.

Med soloen Tilbederens Journal (2000) ble han kåret til årets mest fremragende danser av det internasjonale tidsskriftet Ballet International Critics Survey 2000. Forestillingen turnerte med Riksteatret vinteren 2000.

Sesongen 2004/2005 gjorde koreograf Øyvind Jørgensen suksess med to nye forestillinger som tok utgangspunkt i to mannlige litterære rollekarakterer; Henrik Ibsens Peer Gynt og Miguel Cervantes Saavedras Don Quijote. Peer Gynt nr 371 turnerte vinteren og våren 2006 på videregående skoler i Oppland Fylke, før forestillingen reiste på Norgesturne med Riksteatret, og høsten 2006 turnerte forestillingen i Valmiera i Latvia.

Øyvind Jørgensen har samarbeidet med en rekke kunstnere, som komponister, billedkunstnere, performanceartister og skuespillere så vel som andre dansere og koreografer. Han presenterte sin første koreografi Gjenkjennelsen i 1986. I 1987 grunnla han Zakraz Dansekompani sammen med koreografene Karen Foss og Ingun Bjørnsgaard. I Zakraz fungerte han både som danser, koreograf og co-produsent frem til 1993. I 1994 grunnla han sitt eget dansekompani Ø. J. Produksjoner.

Øyvind Jørgensen har blitt tildelt Statens arbeidsstipend for kunstnere to ganger, første gang i 1993 for tre år, andre gang i 2003 for en periode på fire år.

Kilder:

Øyvind Jørgensen, ojprod.com, 08.12.2010, http://www.ojprod.com/oj/index.html

Sceneweb om Heddaprisen 2000, www.sceneweb.no, 12.11.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/23919/Heddaprisen_2000-2000

Alle tilknytninger

Medvirket i