Arkivsenteret Dora

Arkivsenteret Dora var opprinnelig to tyske u-båtbunkre i Trondheim fra andre verdenskrig.

Informasjon

(Objekt ID 9244)
Objekttype Spillested
Primært tilknyttet Arkivsenteret Dora
Også tilknyttet Rosendal Teater
Nettsted Dora AS
Etablert 1. jan. 1941

Kontaktinformasjon

Adresse Maskinistgata 2, 7042 Trondheim
Land Norge
Les mer

Dora 1 ble påbegynt i mai 1941 og ferdigstilt i juli 1943, mens Dora 2 aldri ble ferdigstilt. Bunkerne var et av Organisation Todts første anlegg i Norge, og huset den tyske Kriegsmarines13. ubåt-flotilje.

Navnet kommer tysk: Drontheim - Trondheim og Dora er bokstaven D i det tyske fonetiske alfabetet. Tilsvarende anlegg i Bergen het «Bruno» og Austråttkanonen het «Werk Otto» etter «Orland».

Dora ble bygget som to u-båtbunkre som base for de tyske u-båtene som opererte særlig i Nordishavet mot de allierte konvoiene med forsyninger til Sovjetunionen for lossing i havnen i Murmansk for å styrke de allierte innsatsen på Østfronten. Anlegget hadde plass til 16 u-båter. Det ble bygget tilsvarende anlegg flere steder, blant annet på vestkysten av Frankrike for u-båtene som opererte lengre sør i Atlanterenog vest for De britiske øyer.

Anlegget må se i sammenheng med de store planene Albert Speer hadde om Neu-Drontheim ved Øysand.

Fem slavearbeidere døde under byggingen av bunkerne da en vegg falt over dem.

Bunkerne ble forsøkt fjernet etter krigen, men taket er 3,5 meter tykt med armert betong og veggene er 3 meter, slik at det ikke ble kostnadssvarende å prøve å fjerne anlegget.

Det måtte så mye dynamitt til at man ville risikere skader på byen omkring ved en sprengning av anlegget. Bunkeren Dora 2 er i dag midlertidig fredet og blir i dag benyttet som skipsverft og verksteder. Dora 1 blir benyttet blant annet som regionalt senter for ABM-utvikling, musikksenter for rock, bowlinghall, lager, verksted osv.). De tykke veggene gjør at klimaet er stabilt inne i anlegget og dette gjør det svært egnet til lager. Arkivsenteret i Dora er et samarbeid mellom Statsarkivet i Trondheim, Interkommunalt arkiv Trøndelag, Trondheim byarkiv og Universitetsbibliotekets avdeling Dora. Det er planlagt at det eksisterende blå påbygget på toppen av Dora 1 etterhvert skal fjernes og erstattes av et nytt, og større, påbygg.

KILDER:

Wikipedia, http://no.wikipedia.org/wiki/Dora 18/11-10