Hovedscenen i Gamle Kristiansand Teater - Den Internasjonale Figurteaterfestivalen, Kilden Teater

NettstedAgder Teater, TEATERET
Etablert1991

Om Hovedscenen i Gamle Kristiansand Teater

Hovedscenen i bygningen Gamle Kristiansand Teater inneholdt 462 seter. Agder Teater holdt til i bygningen i perioden 1991 til 2012. I dag er scenen en del av kulturhuset Teateret.

Dagens bygning er den tredje på denne tomten. De to tidligere teaterbygningen var eid av Det Dramatiske Selskab i Christiansand. Den første gikk tapt i brannen i 1892, den andre ble kondemnert og måtte rives i 1966. Teateret ble åpnet i september 1976. Bygningens fasade et utsmykket med et veggrelieff av Henrik Finne. Bygget ble tegnet av arkitekt Hans Paasche Thorne fra arkitektfirmaet Ugland & Thorne.

I januar 2012 flyttet Agder Teater sin virksomhet til Kilden teater- og konserthus, og bygget ble stående tomt. Etter flyttingen til Kilden teater- og konserthus ønsket Kristiansand kommune å selge den gamle teaterbygningen. Kommunen åpnet opp for at bygningen kunne rives. Vest-Agder fylkeskommune mente imidlertid at bygningen burde bevares, da den representerer den arkitektoniske stilretningen brutalismen og dermed er tidstypisk for 1970-tallet.

I april 2016 ble det gamle teateret solgt fra Kristiansand kommune til KNAS (Kristiansand næringsselskap), og snart kjøpte Glastad Farsund seg inn med 1/3 av aksjene. Ambisjonen var å lage et kulturhus i de gamle lokalene. I august 2016 ble Kjetil Nordhus ansatt for å gi teaterbygningen midlertidig innhold, samt planlegge og gjennomføre en omfattende oppussingsprosess frem mot gjenåpning i 2017. Nordhus kom fra jobben som daglig leder og prosjektleder i musikkorganisasjonen Sørf.

Etter oppussingen av den gamle teaterbygningen til Agder Teater, ga eierne bygget navnet Teateret.

Les mer

Tidligere produksjoner

Vis mindre

Se flere

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Mer om Hovedscenen i Gamle Kristiansand Teater

KILDER:

Agder Teater, kilden.no, 03.03.2014,http://kilden.com/tidligere-forestillinger

Wikipedia, no.wikipedia.org, 10.10.2019, https://no.wikipedia.org/wiki/Agder_teater