Hovedscenen i Gamle Kristiansand Teater

Hovedscenen i bygningen Gamle Kristiansand Teater inneholdt 462 seter. Agder Teater holdt til i bygningen i perioden 1991 til 2012. I dag er scenen en del av kulturhuset Teateret.

Dagens bygning er den tredje på denne tomten. De to tidligere teaterbygningen var eid av Det Dramatiske Selskab i Christiansand. Den første gikk tapt i brannen i 1892, den andre ble kondemnert og måtte rives i 1966. Teateret ble åpnet i september 1976. Bygningens fasade et utsmykket med et veggrelieff av Henrik Finne. Bygget ble tegnet av arkitekt Hans Paasche Thorne fra arkitektfirmaet Ugland & Thorne.

I januar 2012 flyttet Agder Teater sin virksomhet til Kilden teater- og konserthus, og bygget ble stående tomt. Etter flyttingen til Kilden teater- og konserthus ønsket Kristiansand kommune å selge den gamle teaterbygningen. Kommunen åpnet opp for at bygningen kunne rives. Vest-Agder fylkeskommune mente imidlertid at bygningen burde bevares, da den representerer den arkitektoniske stilretningen brutalismen og dermed er tidstypisk for 1970-tallet.

I april 2016 ble det gamle teateret solgt fra Kristiansand kommune til KNAS (Kristiansand næringsselskap), og snart kjøpte Glastad Farsund seg inn med 1/3 av aksjene. Ambisjonen var å lage et kulturhus i de gamle lokalene. I august 2016 ble Kjetil Nordhus ansatt for å gi teaterbygningen midlertidig innhold, samt planlegge og gjennomføre en omfattende oppussingsprosess frem mot gjenåpning i 2017. Nordhus kom fra jobben som daglig leder og prosjektleder i musikkorganisasjonen Sørf.

Etter oppussingen av den gamle teaterbygningen til Agder Teater, ga eierne bygget navnet Teateret.

Informasjon

(Objekt ID 9237)
Objekttype Spillested
Primært tilknyttet Kilden Teater, Den Internasjonale Figurteaterfestivalen
Nettsted Agder Teater, TEATERET
Etablert 1991

Kontaktinformasjon

Adresse Kongens gate 2, Kristiansand
Land Norge
Les mer

KILDER:

Agder Teater, kilden.no, 03.03.2014,http://kilden.com/tidligere-forestillinger

Wikipedia, no.wikipedia.org, 10.10.2019, https://no.wikipedia.org/wiki/Agder_teater